В новините
 
07.12.2010 08:45   Новината е видяна 4661 пъти
Църквата „Свети Никола” в Черноморец е изцяло обновен

През 1994-5 година храмът „Свети Никола” в Черноморец, община Созопол, изгаря до основи по непонятни причини, каза за радио „Фокус”- Бургас отец Стилиян, свещеник в храма в Черноморец. По неговите думи местното население изравя от пепелта свети реликви, повредената икона на Свети Никола на моряците, която е дошла от тях по морето , дървеният кръст, пренесен от руските войски от манастир „Константин и Елена’”. Също така е оцелял Напрестолното Евангелие.От 2002 година храмът се обновява.През 2003 година се прави уникален иконостас от смоленски майстори в продължение на 9 месеца.
Според легенда едно сляпо родено си измило очите в едно изворче, близо до храма и то прогледнало. „След направените проучвания и разкопки успяхме да открием къде е това изворче.Установихме, че това е уникален древен инженерен строеж.Върху него построихме параклис-аязмо посветен на Свети Пантелеймон.В храма има интересна градина.Преди две години се сдобихме и с нова камбанария, която е направена благодарение на много добри хора“, каза още отец Стилиян.По време на зимния Никулден, след Светата литургия се отива до морето, където се хвърлят венци и така се почитат загиналите моряци. След зимния Никулден морето се заключва и хората трябва да знаят, че е опасно да влизат в морето.От 9 май-летния Никулден- се отключва морето и Свети Никола покровителства хората.

http://globusnews.net/?p=11589





Ключови думи: Черноморец, Свети Никола, Никулден, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |