В новините
 
07.12.2010 09:04   Новината е видяна 5837 пъти
Росен Плевнелиев: Бургас проправя пътя

На Празника на Бургас премиерът на България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заедно с кмета Димитър Николов откриха новоизградената канализация в бургаския квартал "Победа", с което беше отбелязано и успешното завършване на "Интегриран воден проект на Бургас", финансиран по програма ИСПА, мярка 2005/BG16/P/PE/003.

Премиерът Борисов честити празника на бургазлии, на всички именици, моряци и рибари. Пред жители на квартал "Победа" и официални гости Борисов обяви, че се подготвя решение на Министерски съвет, с което следващата седмица ще бъдат приведени 100 000 лева за довършването на новостроящата се църква "Св. Николай Чудотворец" в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник". Борисов съобщи още, че до края на годината предстои да бъде направена първа копка на пътния възел Бургас-Средец-Меден рудник.

Министър-председателят връчи на кмета на Бургас пълната документация по изпълнения вече проект за интегриран воден цикъл. Той поздрави Николов за това, че с екипа, който е създал, успява да разработва проекти и да усвоява европейски средства в пъти по-големи от бюджета на града.

Министър Росен Плевнелиев, от своя страна, каза: "Когато в едни квартал с преобладаващо ромско население имаме инвестиция от последно поколение във ВиК-мрежа, направена от австрийска компания, изпълнена на сто процента с европейско финансиране по график и в срок, трябва да си дадем сметка, че този град не е случаен, че този град води, че той проправя пътя на нови модели и показва, как трябва да се случват нещата в нашата държава". Плевнелиев сподели, че е изключително впечателен от всичко, което Бургас постига, и изрази надежда повече градове и региони в България да се "заразят" от това, което се случва тук. Той определи постигнатото от бургаския кмет и всички бургазлии като "тежък, но полезен труд в името на бъдещето". Като пожела весел празник на Бургас, Плевнелиев още спомена, че в негово лице градът винаги ще има свой фен и приятел.

"Интегриран воден проект на Бургас" е един от малкото български проекти по ИСПА, доведени до успешен край. Проектът е на обща стойност 21 млн. евро, от които 48 % грант от ИСПА и 52 % заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Освен изграждането на канализация в "Победа", в рамките на проекта е изграден още нов главен водопровод от резервоар "Лозово" до хотел "Мираж"; рехабилитирана е водопроводната мрежа на града; реконструирана е Градската пречиствателна станция за отпадни води.

Кметът на Бургас благодари на правителството за реализирания проект. Той обясни, че чрез него се решават фундаментални за града проблеми - подобрява се качеството на живот на хората и опазването на околната среда. 

На днешната церемония присъстваха министърът на българите в чужбина Божидар Димитров, областния управител на Бургас Константин Гребенаров, народни представители, общински съветници, жители на кв. "Победа".





Ключови думи: Бургас, България, Борисов, Росен Плевнелиев, канализация, бургаския квартал Победа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |