В новините
 
03.02.2011 19:25   Новината е видяна 9059 пъти
Общински съветник в Несебър на прокурор

Община Несебър извърши проверка относно изявление на председателя на местната бизнес-партия „ДЕЛА” за нарушение с общински имот в Св. Влас, по клаузата на лица с жилищни нужди – т.нар. „крайно нуждаещи” се. Проверката на документите констатира, че тиражираните твърдения за правото на строеж, придобито от  „Венид”ООД върху имот общинска собственост са абсолютно несъстоятелни. В изявлението си „ДЕЛА” за пореден път се опитват да манипулират медиите и общественото мнение, заявявайки че правото на строеж е трябвало да бъде отнето, заради изтичане на 5 г. давностен период. Това е пошъл опит за внушение на неверни факти и обстоятелства. Изтичането на пет  и повече години от учредяването на право на строеж не води автоматично до неговото погасяване. В чл.67 от Закона за собствеността, законодателят съвсем ясно е уредил погасителен давностен срок, с изтичането  на който, в случай на бездействие от страна на носителя на правото на строеж, собственикът на земята придобива възможност да се позове на изтеклия в негова полза срок. В конкретния случай обаче има налице действия от суперфициара /”ВЕНИД” ЕООД/ за упражняване на правото му на строеж в рамките на този законноустановен срок, поради което съответно не е възникнала правна възможност Кметът на Общината да инициира решение от Общински съвет за погасяване на правото на строеж.

Останалите твърдения, че Кметът е подписал анекса за отстъпеното право на строеж и че Общинският съвет не е бил информиран за разширението на площта на договора, също са неверни. Анексът не е подписан от Николай Димитров, тъй като в това време той е бил в отпуск. Освен тази лъжа, не е вярно, че промяната на предназначението на сградата за жилищни нужди не е било гласувано от Общински съвет! Дали промяната на ПУП-а на този район и съответните промени са били забравени от общинския съветник Атанас Терзиев, който по протокол е присъствал на съответната сесия, когато това е докладвано и също по данни от протокола не е гласувал „ПРОТИВ”! Необяснимо остава дали Терзиев просто лъже, или не си върши работата като общински съветник и изобщо не знае какво се гласува на заседанията на Общинския съвет!? Държим да обясним, че в този случай никога не е ставало дума за отдаване на ОПС по клаузата за „крайно-нуждаещи” се граждани.

След промяната на ПУП-а и предназначението на сградата и валидно право на строеж, общинската администрация е действала изцяло съобразно по реда на Наредба № 5 на Общински съвет гр.Несебър.

 

Относно заявеното, че Кметът на Общината, чрез „вратичка” в общинската Наредба е „заобиколил” Общински съвет и е позволил увеличение на разрешеното строителство, бихме искали да отбележим, че е в правото на всеки  общински съветник, който разполага с необходимите правомощия, е да инициира промяна в съответната Наредба, ако тя не му харесва.

Досега подобно нещо не само, че не е направено, но подробна проверка показа, че именно Атанас Терзиев е злоупотребил с тази наредба и с отстъпено му от общината ОПС, като лице с установени жилищни нужди. Терзиев е получил право да строи върху общински терен през 1995 г. До 2002 г. той не се е възползвал от това право, но въпреки това сключва Анекс с общината, вследствие на който обаче парцелът му е увеличен от 420 на 456 м2. 4 години по-късно, т.е. 11 г. , след полученото ОПС, Терзиев сключва нов Анекс към договора си, според който получава голямо увеличение на РЗП на свое име от 170 м2 на 225 м2. Само 2 месеца по-късно крайно нуждаещия се Терзиев изкупува ОПС-та на своите съседи и придобива всичките 675 м2, определени с Анекса, на името на едноличната си фирма „Тортън” ЕООД. Без да има официално разрешение за строеж към 2006 г. на името на дружеството на Терзиев, същото продава, чрез „Тортън” ЕООД общо 8 апартамента, преимуществено на чужди граждани!! Интересният бизнес за един крайно-нуждаещ се гражданин на Община Несебър е придружен с подвеждане на общински служители. Терзиев драстично нарушава завишеното му отстъпеното му право на строеж върху общински терен. Той е застроил цели 60 м2 повече самоволно, абсолютно незаконно, без да плати един лев на общината, като увеличава общата площ на придобитата от него сграда на 735 м2. В същото време е продавал жилищата, които е получил вследствие на ОПС по символични цени, определени като за наистина социално слаби граждани.

Община Несебър ще инициира съответните проверки относно законосъобразността на действията на общинския съветник Атанас Терзиев, във връзка с данните за облагодетелстване с общинско имущество и от съмнителните сделки по продажбата на жилища, предоставени за задоволяването на жилищните нужди на гражданите на община Несебър.

Оставяме на морала на „крайно-нуждаещия” се Терзиев фактите, че той притежава от години друго голямо жилище, също построено върху общинско ОПС, заведения в Слънчев бряг и Несебър, както и големи парцели реституирани земи, някои от които директно върху защитените от закона пясъчни дюни. Терзиев не само, че не се отказал от забавеното с 11 г. ОПС, но се е възползвал от него, за да се облагодетелства, като по този начин е ощетил мнозина, наистина нуждаещи се от жилище български семейства. Как Терзиев успя да приватизира част от публична държавна собственост /обществен тротоар/ е въпрос, на който трябва да отговарят други институции.

 


Призоваваме независимите български медии да се отнасят по-критично към изявленията на една корпоративна партия свързана с позорно купуване на гласове. Лицата стоящи зад „ДЕЛА” целят дестабилизиране на Община Несебър, служейки си с откровени и груби лъжи, тиражирани от определени платени медии, основно гравитиращи около една политическа сила и една голяма банка. Целите на подобни групировки е една единствена – да наложат пълен финансов и личностно - коруптивен модел в управлението на една от най-атрактивните български общини, което среща сериозен отпор от местните граждани и законно избраните техни представители в местната власт.

Общинска администрация и Общински съвет Несебър ще продължат да бъдат отворени и прозрачни за обществения интерес и медиите и да информират своевременно за всички свои действия гражданското общество.





Ключови думи: Община Несебър, партия ДЕЛА, общински имот, Несебър,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |