В новините
 
04.02.2011 08:41   Новината е видяна 9462 пъти
Изложба с архиви по случай годишнината от освобождението на Бургас от турско робство

Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. Тя е посветена на святата за морския град дата 6 февруари 1878 г. и 175 – годишнината от рождението на първия му кмет Нико Попов.
 Експозицията ще бъде открита на 4 февруари /петък/ от 16.00 часа в Регионална библиотека „П. К. Яворов” /ул. „Булаир” № 10/ и може да бъде разгледана до края на месец февруари.
21 табла със снимки и документи проследяват героичните исторически събития от периода 1877 – 1878 г. и първите години от управлението на свободен Бургас.
В изложбата могат да се видят Манифестът за обявяване на Руско-Турската освободителна война, преминаването на руските войски през р. Дунав, боевете при Свищов и Стара Загора, донесение за сформирането на „Летящ” отряд под командването на полк. Лермонтов за освобождението на Айтос, Бургас, Поморие и Несебър и бойният път на освободителите от Сливен до Бургас.
Архивни фотоси разказват за ген. Столетов, ген. Лермонтов, цар Александър II, Поп Максим Фратев, посрещнал с хляб и сол руските освободители в Бургас и опълченците от Бургаския край, участвали в Освободителната война.
Любопитни са още – обръщението на М. Драгомиров към полковете на 14-та Пехотна дивизия – „Братя, нас ни назначиха първи да извършим преминаването на Дунав. ... Помнете, братя, че за нас нищо средно няма: или отвъд Дунава, или в Дунава.”, както и автентичните ръкописи на ген. Столетов до Главното командване – „В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се бият и да умират като герои. ... От българина в кратко време може да стане отличен войник” или телеграмата на генерала от Шипка – „Духът на войската е превъзходен, а що се касае до българите, те няма да трепнат, дори ако ги изразходвам до последния човек”.
Специално място в експозицията е отделено за първия кмет на Бургас след Освобождението – Нико Попов. Посетителите могат да се запознаят отблизо с любопитната му и богата автобиография, с първият бюджет на Бургаския градски съвет през 1879 г., подписан от Нико Попов, както и с документи, проследяващи същественият му принос за развитието и утвърждаването на свободен Бургас.
 Организатори на изложбата са Община Бургас, Териториален държавен архив – Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов”.




Ключови думи: Бургас, освобождението на Бургас, Освобождението на Бургас от турско иго, Бургаски,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |