В новините
 
10.02.2011 04:32   Новината е видяна 8407 пъти
Корупцията държи България на опашката

Докато в България има корупция и организирана престъпност, страната винаги ще е на опашката в Европа, каза министърът на миграцията и европейските въпроси на Финландия Астрид Торс, която бе на посещение у нас. Според нея европейските инвеститори не искат да работят в страна, където има толкова високо ниво на корупцията.
Решаването на този проблем е много по-важно, отколкото влизането в Шенген, категорична е Торс.

Ето какво още каза тя по Дарик за готовността на България за присъединяване в Шенгенското пространство:

След това, което видяхте у нас, как оценявате готовността на България за влизане в Шенгенското пространство?

Оценката е направена от други хора. Ние имаме експерти, които се занимават с това. Основна роля за това играят хората от граничната полиция във Финландия. Ние чакаме следващия технически доклад, за да видим, че всички части от подготовката за Шенген са изпълнени.

Според Вас кои са слабостите в подготовката на България за влизане в Шенген?

Аз не съм човекът, който трябва да прецени това. Трябва да се отбележи, че в бъдеще граничният контрол трябва да има достатъчно добри човешки и други ресурси. Това са правилата на играта, когато вашата граница ще бъде външна за Европейския съюз.

Смятате ли, че е възможно България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство отделно?

Доколкото разбирам, повече или по-малко това ще струва допълнителни междинни инвестиции на останали страни, които няма да имат толкова голяма значение занапред, няма да се изплатят. Според мен, това е изключено.

България и Румъния реагираха по различен начин на позициите на Германия и Франция за нашата готовност за присъединяване към Шенген. Според Вас чия беше по-правилната реакция - на България или на Румъния?

Не бих искала да давам оценка на реакциите. Искам обаче да подчертая, че във Финландия ни отне шест години от влизането в Европейския съюз, за да можем да станем членове на Шенгенското пространство. Трябва обаче да помислим - наистина ли това е въпрос на живот и смърт за обикновените български граждани? Аз току-що ги попитах. Мисля, че може би вие няма да усетите толкова много разлики. Сега, когато сравнявам извън Шенген и в Шенген, за Финландия има само една разлика - паспортният контрол. Вие така или иначе пътувате с вашите паспорти. Разликата не е толкова голяма за обикновения гражданин на България, защото той трябва да има паспорт. Разликата е за някои транспортни компании - за по-малък престой на границата. Това не е въпрос на живот и смърт за вашата страна. Може би по-важният въпрос е в действителност да се справите с корупцията и организираната престъпност. В противен случай, страхувам се, че европейските инвестиции няма да се увеличат.

Какво е нивото на корупцията в България, според Вас? Преди около седмица една австрийска журналистка попита нашия премиер за неговото мнение и защо България е считана за най-корумпираната държава в Европейския съюз.

Не съм виждала последните класации на „Трансперънси Интернешънъл". Обикновено те са много акуратни. За жалост, ние имаме доста причини да вярваме, че има корупция, това са и сигналите, които получаваме от бизнеса. Когато говорим за публичната сфера, когато говорим за съда - да, има корупция. И докато не видим зелена светлина, че вече няма корупция, страхувам се, че развитието в България ще протича след това в останалата част от Европа.

Един друг граничен въпрос. Знаете, че има проблеми по гръцката граница заради протестите. Смятате ли, че Европейският съюз трябва да реагира по някакъв начин срещу това поведение в Гърция, да помогне на България? Миналата година нямаше никаква реакция.

Това е много сложна сфера, защото ние имаме примера с протести и във Франция - камиони със зеленчуци на пътя, които протестират. Вие имате право на протест - това е основно, фундаментално човешко право. След това имате икономическите интереси на друга страна. Няма никаква причина Европейският съюз да се намесва. Това трябва да стане на национално ниво, чрез писма или подобно. За съжаление, има други, които страдат много, когато някоя организация или някой сектор използва фундаменталните си права.

Преди малко приключи срещата ви с цигани в България, бяхте при тях. Какво видяхте и каква е Вашата оценка?

Видях малко, но трябва да кажа, че за много европейци беше дълъг процес, че имаме условия на живот и разрастващ се социален проблем. Докато не спрем ранните бракове, не подобрим достъпа до здравеопазване и до училище, ние ще се срещаме с този разрастващ се проблем.

Какво мислите за действията на Франция относно циганите, които трябваше да се върнат в България и Румъния миналата година. Каква беше реакцията на Европейския съюз?

Европейският съюз реагира. Европейската комисия реагира като защитник на правата. Ако погледнем, имаше нарушение на правото за свободното движение и дискриминация. И аз разбирам реакцията на комисията, защото й беше подадена невярна информация за целите на атаките срещу тези хора.






Ключови думи: България, Шенген, корупция,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |