В новините
 
10.02.2011 04:35   Новината е видяна 4962 пъти
Желю Желев за Турция и Русия в ЕС

Желю Желев: Предразсъдъци са възраженията в ЕС срещу Турция и Русия.

Лекция на същата тема беше изнесена през бургаските ротарианци, Президентът Желев беше гост на клуба и по време на проблемите с Македония. Гостуването му се дължи на уважението към организация, която бе възстановена в България с неговия подпис и на близките му приятелски отношения с паст президента на Ротари Клуб Бургас - Георге Попеску.

(материалът по-долу е от Блиц)

Предразсъдъците за приемането на Русия и Турция в ЕС идват от Германия и Франция, които не искат някой друг да има повече места в Европейския парламент. Но в ЕП не се гласува по национален признак и опасенията на тези страни са безпочвени, това коментира президентът Желю Желев в публична лекция на тема "Накъде отива нашият свят през ХХI век - еднополюсен или многополюсен модел".
Голямото бъдеще на Европейския съюз е в разширяването, а Турция е неизменна част от него, смята Желев. той се аргументира с младото население, работещата икономика и военната мощ на Турция, които са предимства за съюза.

От друга страна, мюсюлманството и езиковата близост с арабския свят и среднокавказките страни, които имат много природни богатства, също са нужни на ЕС, посочи д-р Желев. Турция е мост между западната и източната култура.

Силите на това столетие ще са САЩ, Китай, Руската федерация, Индия и ЕС, посочи първият демократичен президент. Той обаче е склонен да приеме за ЕС определението "икономически гигант и политическо джудже".

Желев повтори по-раншна своя теза, че през този век светът няма да бъде управляван чрез двуполюсен модел - защото всички войни са породени от него и е той вече е компрометиран.

 





Ключови думи: Желю Желев, Накъде отива нашият свят през ХХI век - еднополюсен или многополюсен модел,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |