В новините
 
24.02.2011 08:04   Новината е видяна 23021 пъти
Мирослав Найденов: национална енотека

Имам идея да направя национална енотека на българското вино, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на посещението си на изложбата „Винария“ в Международен панаир Пловдив. Според него сбирката може да се разположи в приземния етаж на министерството, където някога е имало ресторант. Тя ще помогне да презентираме по-добре нашите вина, добави Найденов.
Първи си оглед за новата колекция той направи по щандовете на „Винария 2011“, която  започна на 23 февруари в Международен панаир Пловдив. Според министъра, винарският бранш у нас се развива много добре, а делът на сивия сектор е малък.
Заедно с „Винария 2011“ в панаира стартираха  международните изложби „Фудтех“ - за храни, технологии и опаковки, и „Хорека Пловдив“ - за оборудване на хотели, ресторанти, заведения и търговски обекти. По този начин се получава един микс от няколко свързани бранша с общи маркетингови интереси, поясни главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов на пресконференция.
Водещи фирми от близо 20 държави се представят на трите изложения, които ще продължат до 26 февруари.  „Винария“ и „Фудтех“ се провеждат под патронажа на министъра на земеделието Мирослав Найденов, а агроведомството има щанд, на който ще се дават информация и съвети по различните програми в помощ на земеделието.
„Правим всичко възможно да свържем участниците с техни бъдещи клиенти. Пример за това са Денят на ресторантьора и Денят на хотелиера, които се организират за първи път. На тях ще могат да покажат свои продукти пред собственици на заведения, хотели, СПА центрове, кетърингови фирми. Съвместното провеждане на „Винария“, „Фудтех“ и „Хорека Пловдив“ е една от стъпките за изпълнение на новата инвестиционна политика на панаира, насочена към маркетинга на нашите партньори и клиенти и създаваща по-модерни условия за правене на бизнес тук“, добави Иван Соколов.
Промяната се посреща с голям интерес от изложителите и специалистите. Очакват се над 10 000 посетители.

Мирослав Найденов на щанда на земеделското министерство в панаира, където ще се дават съвети на фермерите
През „Винария“ минава пътят на успеха на много фирми от бранша, каза инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в словото си преди откриването на изложбите.
Малко са браншовете, които се развиват толкова добре. Вашата енергия дава надежда за по-добро бъдеще, се казва в приветствието на министъра на икономиката Трайчо Трайков, което бе прочетено от началника на неговия политически кабинет Милена Ценова.
„Със своя опит Международен панаир Пловдив показа, че умее да предлага адекватни решения в условията на криза. Фактът, че големите компании се завръщат тук, е знак, че той е запазил най-важната си характеристика – да бъде компас за бизнеса“, коментира кметът на Пловдив Славчо Атанасов преди да открие изложенията. Горд съм, че в нашия град и в националния изложбен център ще бъдат намерени нови решения, които ще помогнат на българската икономика, добави той.
Своите успешни идеи демонстрират участниците и в трите изложби. Един от фактите, показващи напредъка във винарството, е рекордният брой награди Златен ритон – тази година те са шест, подчерта на пресконференцията проф. Пламен Моллов, председател на УС на Националната лозаро-винарска камара. Тя организира Националните дегустации на вина и високоалкохолни напитки, които са най-престижният наш конкурс в бранша. Въпреки лошата реколта от грозде, производителите са направили изключително добри напитки, затова отличията са 463 – най-много в историята на конкурса, добави проф. Моллов. Златни медали са присъдени на 132 проби от вина, сребърни – на 143, а бронзови – на 98. При ракиите златните медалисти са 16, сребърните – 49, бронзовите – 25.
Освен вина и ракии, на „Винария 2011“ се показват машини и технологии за тяхното производство и за лозарството.
Изложбата „Фудтех“ е събрала български и чуждестранни компании за храни, напитки, опаковки, техника и технологии.  Тази година производителите на храни акцентират върху продукти, направени по най-високите стандарти и изисквания за здравословно хранене. За първи път те могат да се включат в Гурме зоната, която се роди като част от „Винария“. В нея 7 майстори кулинари ще правят демонстрации, а публиката може да дегустира техните произведения, както и напитките от шоуто на барманите и баристите, което също ще е всеки ден.
Участниците в двете изложения могат да се включат и в конкурса „Изборът на потребителя“, който ще отличи най-добрите продукти в разделите: месни продукти, млечни продукти, консерви, хляб и сладкарски изделия, вина и алкохолни напитки. Оценките ще дават посетителите.
Акцент към „Хорека Пловдив“ е изложението за СПА и Уелнес обзавеждане и оборудване. Така се поставя началото на по-мащабно представяне на СПА и Уелнес традициите като нов модел на живот, базиран върху здравето и красотата.
Панаирните палати са отворени всеки ден от 10 до 18 ч, а в събота – до 14 часа. Билетите струват 3 лева, а за ученици, инвалиди и пенсионери – 2 лева.
 





Ключови думи: земеделие, Мирослав Найденов, Винария, Международен панаир, Пловдив,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |