В новините
 
26.02.2011 14:19   Новината е видяна 46788 пъти
Бургас - Александруполис: Ще го бъде ли или не ..

Русия е все още заинтересувана от реализиране на трансбалканския нефтопровод "Бургас-Александруполис", но във всеки момент е готова да излезе от проекта – каза министърът на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко. „Практически сме замразили цялата дейност” – каза министърът. Причината е в неопределената позиция на България. Според Шматко, Русия и занапред ще действа съгласно междуправителствените и корпоративни споразумения, но, ако българското правителство продължи да не изпълнява сключените по-рано междуправителствени споразумения, Русия си оставя правото да иска компенсация на загубите в установения ред. Според руския министър, днес Русия вече не залага на този проект, а реализира „алтернативни сценарии”, в това число и на своя територия.

Ще напомним, че преговорите по проекта "Бургас-Александруполис" вървят от 1994 година. Нефтопроводът беше намислен като алтернатива на претоварените превози през Босфора и Дарданелите. Първоначално се предвиждаше, че той ще влезе в стой през 2011 година. Но началото на строителството постоянно се пренася поради позицията на България, не веднъж изказвала намерение за излизане от проекта заради съмнения в екологическата безопасност на нефтопровода. През февруари в медиите се появи информация за плановете на руските компании да се откажат от тръбата. Тогава официални лица опровергаха тази информация. Но на 20-ти март изтича срокът, до който България е длъжна да си изплати дълговете по проекта от 7,3 милиона евро.

За причините на тази невиждана мудност на българската страна разказва Сергей Правосудов, директор на руския Институт по национална енергетика:

- България иска да си изпазари максимално изгодни условия за участие в проекта и при това, според мен, се опитва да прехвърли цялата тежест на инвестициите върху други страни, преди всичко – върху Русия. И разчита да получава само дивиденти във вид на такси за транспортиране на нефт по тръбата. Този вариант обаче не задоволява Русия. Ситуацията не бива да се превръща в диктат, когато, наред с отделянето на парцели земя за строителство на нефтопровода, страната предявява още много неприемливи изисквания. Не бива да се забравя, че България не е монополист на този пазар. Има и друг вариант за нефтопровод през Турция – проектът „Самсун-Джейхан”, който също заобикаля Босфора и Дарданелите. Т.е. Русия все пак има избор. Изглежда, че българската страна следва да понамали апетитите си. Поне докато положението не е станало прекалено критично. Вярвам, че в резултат от всичко страните ще постигнат компромис и проектът "Бургас-Александруполис" ще бъде реализиран.

http://bulgarian.ruvr.ru/data/2011/02/25/1264020247/25-02-2011_Burgas.mp3





Ключови думи: Русия, нефтопровод, проекта, Сергей Шматко, Бургас-Александруполис,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |