В новините
 
04.11.2004 16:45   Новината е видяна 3393 пъти
Над 1500 евро за кв.м. в Слънчев бряг
В момента цените на квадратен метър на първа линия в курорта "Слънчев бряг" са между 900 и 1500 евро. Апартаментите на по-вътрешните линии се продават за 700-1300 евро. "Там дори вече се забелязват препродажби на имотите", каза Юлиян Иванов. В Равда пък недовършените строежи вървят по 500-700 евро за квадратен метър.


Над 1 млрд. евро се очаква да са инвестициите, които ще се реализират на пазара на недвижими имоти през 2004 г. Това прогнозира Страхил Иванов, управител на агенция "Явлена", по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа, провеждащ се в София. Само за първото шестмесечие на годината чужденци са вложили в наши имоти 216,2 млн. евро, което при общ размер на западните вложения от 1,359 млрд. евро представлява дял от 15,6 на сто от чуждестранните капитали. За сравнение през цялата 2003 г. небългарски граждани са купили имоти само за 98 млн. евро.

800 хиляди евро пък ще бъдат инвестирани да края на 2004 г. в покупката на апартаменти и други сгради от българи, живеещи в чужбина, сочат прогнозите на "Явлена". Отделно кредитните институции са раздали тази година 194 млн. лв. за жилища срещу ипотека. Като цяло очакваният брой на реализираните сделки през 2004 г. е 194 хиляди за над 1 млрд. евро.

Оборот от 6,6 млрд. евро реализират агенциите

Целият оборот, който се реализира на пазара на недвижими имоти у нас, възлиза на 6,6 млрд. евро, по оценка на "Явлена". На челно място по този показател е София, следвана от Варна, Бургас и Пловдив. Всичко това обосновава очакваните тенденции за растеж както на продажбите, така и на цените на имотите. Още повече след влизането на страната ни в Европейския съюз.

Неприятна шега на всичко това обаче може да изиграе липсата на добра инфраструктура в местата, където се отчита бум на продажбите на сгради. "Лошите пътища, некачествените услуги при доставките и таксиметровите шофьори по морето, които са готови на минутата да ви продадат жилище, правят лошо впечатление и могат да отдръпнат инвеститорите", коментира Кристофър Нортам, управител на "Болкан холдинг", дружество във Великобритания, което посредничи при покупко-продажби на имоти в България. По думите му негативен ефект вече има неясната законодателна инициатива относно регулирането на строежите край Черноморието. "Запознахме с поне пет проекта на закон. И петте не са добри за инвеститорите", каза Нортам.

Липсата на конкретна нормативна база е отдръпнала вече някои от инвеститорите

Според англичанина, за да може да функционира добре българският пазар на недвижими имоти и да се отстранят всички съмнителни посредници за по два-три дни, трябва да има регулация на агенциите. За пример той даде Великобритания, където националната асоциация на фирмите, занимаващи се с такава дейност, сертифицира агенциите и така не се допускат до пазара измамници. В България трябва да се помисли и за регулация на комисионните, които си отчисляват посредниците в сделките, както и за качеството на предоставената услуга. "В момента в страната ви няма яснота и за размера на таксата, коята трябва да се плати от купувача за оглед на имота. Не се предоставят и последващи услуги, каквато е пререгистрацията на имота на името на новия собственик", каза Нортам. "Англичаните са свикнали това да е част от услугата при покупко-продажбата и често са поставени в неловката ситуация да не знаят, че трябва сами да свършат тази работа", допълни той и препоръча на агенциите, ако не включат прехвърлянето на нотариалния акт в дейността си, поне да информират купувачите как и къде да сторят това .





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |