В новините
 
24.11.2004 14:56   Новината е видяна 4469 пъти
Гергана Георгиева: Програмирането ми е генно заложено!
Чаровната Гергана Георгиева е студентка в Бургаския свободен университет. Тя е в четвърти курс, специалност ”Информатика”.
Пред Бургас инфо Гергана сподели , че информатиката и е генно заложена. Тя е наследила увлечението си по уеб програмирането от своята майка.
От малка тя се занимава с разработване на уеб сайтове. Въпреки , че е на “ти” с компютрите от доста време, обучението в университета и дава добра основа върху която да гради своето професионална развитие.
Гергана е завършила Математическата гимназия в града ни като редовна ученичка и Английската гимназия като частна ученичка.

Гергана е била една година в Германия по обменна програма “SOKRAT-ERASMUS”
В Германия тя заминава със стипендия от бургаския унивирситет. За тази стипендия са кандидатствали над 30 студенти от БСУ. Шанс да заминат обаче са имали само първите 6. Класирането е било по успеха на кандидатите по време на цялото им следване до момента на заминаването.
Гергана се класира първа с най- висох успех – 5.96. Само една петица е фигурирала в студентската книжка на момичето. Оценката е получена в първи курс на изпит по “Въведение в програмирането”.
Заедно с още 5 свои колеги от Бургас тя заминава за град Кемниц, който се намира в Саксония – Източна Германия. Там се намира първият Университет в Германия, в който е била създадена специалността “Машиностроене”. Този град преди години е бил индустриалният център на Източна Германия.
Гергана е впечатлена от материалната база с която разполага немския Университет. Според нея обаче, немската система на обучение доста се различава от българската. Там се набляга повече на теоритичната част и определено се чувства дистанцията мужду преподаватели и студенти.
“В Бургаския свободен университет границата студент – преподавател е много по малка. Тук винаги можеш да отидеш при своя преподавател и да се консултираш когато срещаш трудности.” – сподели Гергана.
“Освен това има нещо много съществено - програмата на обучение в БСУ (специалност информатика) е ориентирана към практиката, тя е много съвременна, а с преминаването към кредитна система студентите придобиват нови права”- мисли Гергана.

Обучението в немския град Кемниц е давало възможност сам да избираш какви лекции да слушаш.
И в Германия, Гергана се е занимавала с рзработването на сайтове.
Тя е разработвала сайта на Центъра по микротехнологии.
Само Гергана и още едно момче от БСУ са се обучавали по обменна програма по Информатика.
По време на нейното пребиваване в Германия в немския Университет по подобни програми са се обучавали студенти от Италия, Ирландия,Полша Чехия, Словения, дори от Сибир.

В момента Гергана продължава да е с най- висок успех в своята група.
Останалите и колеги не гледат по – особено на високите и оценки и до момента тя не е почувствала завист. Често обаче те се обръщат за помощ към нея. Такава тя никога не отказва.
По време на следването си заедно със свои колеги Гергана се е явявала на национални междууниверситетски състезания по програмиране.Последния път когато е учасвала на такава проява, нейният отбор се е класирал на 7 място в България.
По време на следването си Гергана продължава да работи във семейната фирма, където се занимава с програмиране.
През работно време тя е само един от работниците във фирмата. Задачите се рапределят без привилегии. Не се спестяват и критиките за несвършеното.
“Най- голяма удоволствие изпитвам, когато 4-5 часа съм работила над нещо и не мога да си оправя грешката и дълго време съм се чудила от къде идва тази грешка и на следващия ден отивам рано във офиса и за две минути разбирам къде е проблема.” – допълва още момичето.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |