В новините
 
27.01.2005 16:47   Новината е видяна 3988 пъти
Безплатното образование излиза солено на родителите
В Бургас безплатното образование се оказва, че съвсем не е безплатно.Това установи репортерска проверка на Бургас инфо. Всеизвестен е факта, че учениците след първи клас закупуват сами своите учебници и помагала. Пълният комплект за едно дете коства на родителите средна работна заплата. Това обаче е само началото. Колко още трябва да се бръкне всеки родител зависи от учебното заведение, в което е записано детето. Още на 15 септември педагозите представят списък с необходимата сума, която трябва да се внесе задължително.
В едно от основните училища в центъра на Бургас в първия учебен ден от родителите са поискани по 10 лева за благотворителност. Какво се крие зад този израз на хуманност все още не е известно на родителите. За "дарителската акция" съобщи в редакцията на Бургас инфо майка на петокласник от върпосното училище. Освен тези 10 лева на 15 септември родителите са били уведомени, че трябва да внесат още по 1 лев месечно за охрана. Левче е и задължителния членски внос към училищното настоятелство. Това всъщност е своеобразна такса към иначе доброволно работещото училищно настоятелство.
Ръководството на същото училище проявява завиден финансов усет, на който може да завиди дори и Милен Велчев. За юбилея на учебното заведение се подготвят шест спектакъла, в които естествено участват децата. Въпреки това малките актьори и техните съученици са длъжни да заплатят по 6 лева за книжка с програмата на тържествата и билет за всеки спектакъл. Това би било добре ако все пак родителите не трябваше да плащат отделно по 2 лева за всеки допълнително закупен билет.
В друго елитно училище пък годишната такса за бодигард е 20 лева на дете. Освен това родителите са длъжни да дават пари за ремонти на класните стаи. Нерядко те самите се превръщат в бояджии и зидаромазачи. Пари са нужни и за боядисване на черната дъска, както и за вратите и дограмите. В името на децата си майките и бащите са плащали и за балатума в класната стая.
Наши читатели съобщиха, че занималнята на децата им в училище е 30 лева на месец.
Харчовете на родителите не спират дотук. Пропускаме всички дребни суми, които ежедневно се искат от децата за ксерокопия на тестове, посещения на спектакли и концерти и други задължителни извънкласни форми на обучение.
В немалко бургаски училища преподаватели принуждават възпитаниците си да запишат водения от тях предмет за свободно избираема подготовка/ т.н. СИП/. Учителите често не се съобразяват с желанието и възможностите на самото дете. Ако то обаче прояви достатъчно воля и откаже да влезе в този СИП нерядко изпада в немилост, а крайния резултат е ниска оценка за срока или годината.
Ако детето е талантливо финансовия въпрос се усложнява допълнително. За да развива своите знания и умения в дадена област то трябва да взема участие във всички състезания и олимпиади още от началното училище.
Зам.кметът по образование в община Бургас доц. Маруся Любчева и шефа на инспектората доц. Таня Борисова много разпалено обясниха, че таксите за участие в подобни форуми се поемат от съответните ведомства. След наша проверка обаче се оказа, че въпросното ведомство се явява родителят на талантливото дете. Между 7 и 15 лева е таксата за участие в престижното състезание. За да заминат в края на тази седмица на национално състезание по математика учениците от ПМГ "Н.Обрешков" са заплатили по 40 лева. На родителите е било обяснено, че в цената влизат две нощувки по 15 лева и такса за участие. Незнайно защо обаче всички твърдят, че участието на децата е безплатно за тях.
Голямото бъркане в джоба на родителите започва в момента, когато детето трябва да се подготви за кандидатстване в елитна гимназия.
Изпитът е така подготвен, че детето без частни уроци не може да се класира в челните места.
Частните уроци не са морални, все още се спори до колко те са законни. Въпреки всичко тарифите на учителите вече са готови.
Най- ниски са уроците в група споделиха минали по пътя на подготовката за престижно школо родители. Ако детето ти се обучава заедно с още 5-6 кандидат-гимназисти цената е около 5 лева на час.
Индивидуалната форма на обучение оскъпява курсовете двойно и тройно.
Обичайна практика в заниманията по литература е учителят да издиктува въпроса, а учениците да подготвят свои разработки самостоятелно вкъщи.
Този преподавател, който успее да "вкара" най- много ученици си осигурява за следващата година по- високи цени на уроците и повече деца за подготовка.
Целогодишната "такса" по двата предмета - български език и литература и математика - излиза над 1 200 лева, колкото са 10 минимални работни заплати.
Ако детето ви вече е влязло в елитно училище, поемете дълбоко дъх. защото след 4 години то ще завърши. И ще поиска да кандидатства в университет...






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |