В новините
 
04.01.2005 07:57   Новината е видяна 18225 пъти
Обучението на кадрите ще се стимулира данъчно
Облекчения и данъчни стимули трябва да накарат работодателите да предлагат на своите служители програми за повишаване на квалификацията и да поощряват професионалното им обучение. Това е предвидено в Националната стратегия за продължаващо професионално обучение за периода 2005-2010 г., която беше приета от Министерския съвет и трябва да влезе в сила от началото на 2005 година.

До две седмици предстои да бъде приет и планът за действие по стратегията. Тогава ще станат ясни необходимите средства за различните програми, както и какво ще получат компаниите за курсовете. Финансирането ще дойде по две линии - от бюджетите на министерствата и от програма ФАР, структурните фондове на Европейския съюз и други, обясниха от Министерството на финансите. Очаква още тази година работодателите да получат облекчения за обучението на хората си.

Документът е изготвен според препоръките на ЕС за развитие на системата за обучение през целия живот и прилагането на практики за повишаването на квалификацията. В стратегията се посочва, че едва 28 на сто от фирмите стимулират професионалното израстване и развитие на персонала си. Като резултат от инициативата се очаква компаниите да бъдат накарани сами да изготвят краткосрочни и дългосрочни програми за обучение.

Стратегията цели да мотивира както работодателите, така и самите работници да потърсят възможността за участие в курсове. Освен това трябва да се подобри качеството на преподаване извън училищата и университетите.

В момента системата на продължаващото обучение страда от остарялата материална база и от неактуалните учебни планове. Стратегията предвижда да се създаде национална информационна система, в която да се публикува подробна информация за търсенето и предлагането на курсове за повишаване на квалификацията. Освен това отделна административна структура ще координира дейността на всички институции, ангажирани с продължаващото обучение.

Анализите показват, че все повече безработни са с основно или средно образование. В същото време на пазара на труда има недостиг на квалифицирани кадри с тясна специализация. Това стана ясно и от редица международни изследвания за работната ръка, които бяха оповестени през миналата година.

Стратегията предвижда още част от дейностите по продължаващото обучение да се извършват от дистанция по електронен път. За целта ще се използва вече съществуващата компютърна мрежа по места. В по-малките градове и селата ще бъде използвана материалната база на читалищата, предвижда още документът. На някои места те са единствените, които осигуряват достъп до библиотеки, интернет и други учебни средства.

Документът предвижда също така да се провежда обучение на самите учители. Целта е да се повиши качеството на преподаването и да се постигне нивото на обучението в страните от ЕС.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |