В новините
 
11.04.2005 17:28   Новината е видяна 4092 пъти
Сезираха институциите за акцията на „Труд“ и „24 часа
Асоциация "Българска книга" (АБК) е сезирала няколко български държавни институции по повод инициативата на вестниците "Труд" и "24 часа" за насърчаване на четенето, съобщи председателят на АБК Раймонд Вагенщайн.
Сезирани са Главна данъчна дирекция, Комисията за защита на конкуренцията, Министерството на културата и туризма, Министерството на финансите, Комисията по търговия и защита на потребителите.

Според Вагенщайн нито едно българско издателство не е имало и няма достъп до инициативата. По думите му законодателят е задължил местата за продажба на книги да разполагат с касови апарати с цел строга данъчна отчетност, а продажбата на книги е забранена във вестникарските павилиони, които нямат касов апарат.

"Това е прецедент, при който контролът на продажбите на книги става невъзможен, а положението на отделните субекти в бранша - неравностойно", смята Вагенщайн. Създават се и условия за вторичен пазар, който е незаконен, добави той.

Според издатели въпросните книги се продават без ДДС, а нормалната им цена трябва да е почти два пъти по-висока - между 15 и 18 лева.

Откровена лъжа е, че книгите се продават без ДДС, книгите се внасят от чужбина и ДДС се начислява още на границата, коментира за БТА заместник главният редактор на "Труд" Никола Кицевски.

От формална и юридическа гледна точка ние продаваме вестник, а не книга, и затова има цена на вестника девет лева, когато е с приложението-книга, и цена на вестника 0,70 лева, когато е без приложението-книга, каза Кицевски.

Ако беше счетено за целесъобразно, че трябва книгите да се издадат от българско издателство, това щеше да е издателството на "Труд", каза Кицевски. По думите му няма български издател, който да може да поеме от финансова гледна точка издаването на такова количество книги.

У нас няма печатница, която да може да осигури доставката всяка седмица, добави Кицевски. Ако книгите се печатаха в различни места в България, нямаше да се осигури еднакво качество за толкова кратък срок, каза той.








Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |