В новините
 
04.02.2005 23:11   Новината е видяна 4842 пъти
Бедствено положение е обявено в Източна България
Бедствено положение е обявено в почти цяла Източна България заради снега и силния вятър, съобщиха от Гражданска защита. На територията на страната 108 селища са без електрозахранване, а без водоподаване - 28 населени места. Жертви и пострадали няма, информират от "Гражданска защита".

Варна е напълно скована от снега. Скоростта на вятъра в региона е 30 м/с, а преспите на места стигат до два метра. Двете трети от варнеска област са блокирани на снега и вятъра.


Градският транспорт във Варна не се движи, в училищата и детските градини е обявен почивен ден. Кметът обяви бедствено положение и призова съгражданите си по възможност да не излизат от домовете си. Затворени са летището и пристанището. За няколко часа сутринта не работеше и жп гарата, което предизвика закъснение на тръгващите от нея влакове.

Специализираните машини в града не могат да почистят дори главните улици, а кварталите са напълно блокирани от преспи. Около 29 села в региона са без ток, екипи на "Енергоснабдяване" не могат да излязат, за да отстранят авариите.


Гражданска защита е насочила всичките си сили към магистрала "Хемус", в района между Девня и Провадия, където са блокирани близо 100 автомобила автобуси и камиони. Хората се транспортират до Девня, която се намира по-близо да блокирания район от пътя.


Снежна виелица бушува в района на Бургас и Сливен. Вятър със скорост 72 км/ч е регистриран в Бургаско, а в Сливен скоростта на вятъра е 76 км/ч. В Бургас летището e затворено, пристанището не работеше в продължения на няколко часа. Остава в сила заповедта на кмета за ограничено движение на леки автомобили. В областта на места навяванията са до 1 метър. Снежната покривка извън пътното платно е 50-60 сантиметра.


Повече от 15 часа десетки автобуси, микробуси, леки и товарни автомобили с хора остават блокирани в снега по пътя между селата Ябълчево и Вресово в община Руен, каза кметът Дурхан Мустафа.

От четвъртък военна техника се опитва да достигне района, за да отвори движението. В петък сутринта към участъка са тръгнали и три верижни машини от Сливен, които ще се опитат да транспортират хората. Мустафа добави, че положението на заседналите в района между Ябълчево и Вресово става критично. Там има болни хора, които се нуждаят от инсулин.


В съставните селища на община Бургас в петък няма да бъдат провеждани учебни занятия. Дежурният в Областно пътно управление съобщи, че пътищата в област Бургас са затворени за всички видове моторни превозни средства.


Временно са затворени заради преспи всички пътища в областите Силистра, Добрич, Шумен, Бургас, автомагистрала "Хемус", в участъка Варна-Шумен, пътищата Варна-Добрич-Силистра, Варна-Бургас, "Петолъчката"-Пъдарево, проход "Шипка и Дюлински проход.


Затворени са част от пътищата втори и трети клас в областите Ямбол, Хасково и Велико Търново, както и пътищата Лъки-Смолян, Белица-Загражден. Всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Петрохан, Предела, Рожен, Пампорово, Превала, Ришки, както и по пътищата в областите Сливен, Смолян, Благоевград и София.

Поради снегонавявания и обилни снеговалежи са затворени пътищата Ряховица - Церова вода, някои пътища във Видинско и Драгоман - Малево в Софийско. Затворени за целия зимен сезон са проходите Върбишки, Твърдица - Елена, Троян - Кърнаре и пътят Шипково - Рибарица.


Бедствено положение е обявено в 10.00 ч. и в община Ивайловград, съобщи кметът Стефан ТаневВсички пътища в общината са затворени. Снежната покривка е около 80 сантиметра, но има участъци с преспи до 2-3 метра. Общината разполага единствено с една подходяща машина за такава ситуация, очакваме още две от "Гранична полиция", каза Танев. В момента около 20 села в района на Свиленград и Ивайловград са с прекъснато електрозахранване.

Всички пътища в област Хасково са затворени за движение, с изключение на главен път Е-80, съобщи дежурният в областното пътно управление.

В Хасково отново заседава постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

33 аварийно-спасителни и помощни операции са извършили пожарните служби на територията на страната през последните 24 часа. Това съобщиха от МВР. Голяма част от тях са били за оказване на помощ в тежката зимна обстановка. Над 100 автомобила са били блокирани в снеговете през цялата нощ в Източна България от снежната буря




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |