В новините
 
26.07.2005 06:12   Новината е видяна 4432 пъти
Внимание: "Големият брат" следи Бургас!
"Ей на този балкон вчера имаше едно момиче и си седеше, ама днес не се е показало. Ама, моля ти се, не го снимай сега това, че после ще кажат, че ги следим". Доц. д-р Симеон Симеонов, шефът на РИОСВ-Бургас, структура към екоминистерството, сочи с пръст към монитора, където с всички подробности се вижда апартамент в един от комплексите на морския град.
Завесите са прозрачни, поради което камерата с любопитство успява да надникне вътре. В ъгъла има голяма стереоуредба, а под телевизора се вижда системата за домашно кино. Балконът е като веранда, където домакинята на апартамента вероятно често обича да отмаря, без въобще да подозира, че е обект на засилено внимание.
Симеонов извършва добре оттренирано движение на пулта и за части от секундата мониторът сменя картината. Вече сме на паркинга пред бургаската проектантска организация. На него тъкмо спира луксозна черна лимузина, от която излиза мадама с къса поличка и дълги крака. Мадамата се насочва нанякъде, а камерата плавно и с огромен интерес тръгва след нея. В един момент главната ни героиня се сеща, че май е забравила нещо и се връща към колата. Отваря багажника и се навежда напред. Момичето се пада с гръб към камерата, но понеже е в много близък план, от тялото й се виждат части, каквито някои кабелни телевизии излъчват след полунощ с определена заставка. Разбира се, девойката въобще и не подозира, че воайорстваме.
"Къде да отидем сега?", пита Симеонов и сам избира новата гледка. Ще се разходим по морето в търсене на лодки. Намираме една. Някакъв рибар спокойно си чака рибата да клъвне.

И през ум не му минава, че го следят зорко

от огромно разстояние. В двора на един завод проследяваме какво правят работниците му. Симеонов отбелязва, че вчера пак е гледал натам и засякъл няколко души да пушат на пейката.
В Бургас вече никой не може да има никакви тайни. Суперкамерата наднича навсякъде. Тя може да покаже в детайли обекти, намиращи се на 20 км от нея. Обективът й позволява да увеличава до 25 пъти картината. Може да се завърти за части от секундата около оста си. Докато наблюдаваме кола, пътуваща към Слънчев бряг, и вече камерата е показала как разни костюмари влизат с половинките си в един от скъпите ресторанти на града. След секунди сме в една градинка в квартал "Долно Езерово", на десетина километра от Бургас, където няколко баби наглеждат дечурлигата. Цифров носител денонощно

записва всичко, до което се е докопала камерата

Това чудо бе монтирано миналата седмица на покрива на 20-етажния хотел "Космос", който се намира на един от основните булеварди в града. Тихомълком. При всичката парадност и шум, с които екоминистерството съпровожда откриването на какви ли не пречиствателни станцийки и вентили на разни канализации в страната, е странно, че точно за подобието на Оруеловия "Голям брат" нямаше дори официално съобщение, нито пресконференция, нито фанфари.
Симеонов не крие гордостта си, че никой друг в страната няма подобна камера. Цената й също не е по силите на всеки - 10 000 лева.
Обяснява, че сам се сетил да я поръча и монтира, за да може да следи големите промишлени предприятия и комините им. През половиния час, в който наблюдаваме възможностите на камерата, обаче

комини почти не гледаме. Съзерцаваме основно хора,

жилищата им и детайли от градския пейзаж. Симеонов разяснява, че е въвел в компютърния софтуер 16 позиции на камерата, които тя да сменя периодично. Всички те би трябвало да са насочени към големите промишлени предприятия.
Симеонов държи в тайна откъде РИОСВ е намерила толкова пари за камерата, както и за заплати на новоназначените дежурни специалисти, които денонощно бдят над мониторите. Те са общо пет и работят на смени.
От пресцентъра на екоминистерството обясниха за "Сега", че нямат информация за новата камера на РИОСВ Бургас. Според тях обаче, обяснението, че техниката служи за наблюдение на комини и заводи с цел евентуални замърсения на въздуха, не е правдоподобно. "Ако камерата е монтирана с такава цел, то тя трябва да дава и друга информация освен визуална. Замърсяванията се засичат с измервания, но при нас няма информация за такава камера, нито за нейните възможности", заявиха от министерството.
Симеон Симеонов е дългогодишен шеф на РИОСВ. На поста си е сменил доста български правителства. Някога бе шеф на бургаската структура на Зелената партия в СДС. След като Александър Каракачанов реши, че организацията напуска синята коалиция, Симеонов отцепи част от нея и се вля в Консервативната екологична партия на Христо Бисеров. Именно като неин активист го назначиха за шеф на инспекцията.
РИОСВ се помещава на три етажа в бургаското кметство "Зора". Достатъчно е човек да се поразходи из кметството, за да види, че докато общинските етажи тънат в мръсотия и мрак, тези на инспекцията тънат в лукс - мраморни плочки, климатици, маркови компютри. Дори асансьорът на общинската сграда е направен така, че да обслужва само РИОСВ. На етажите на кметството вратите му са запечатани.
Шеф-инспекторът не съобщава с каква законова санкция екоминистерството си е

позволило да монтира тази скъпа шпионска камера

тъкмо в Бургас, където предприятията вече спазват екоизискванията, а от години най-потърпевшият от обгазяване град в страната е Стара Загора.
Миналата година, покрай споровете за футболното хулиганство, МВР имаше доста главоболия, преди да получи разрешение да заснема с камери трибуните по време на мачове. А в Бургас РИОСВ вече може да проследява безпроблемно не само двата градски стадиона и трибуните им, но и какво правят запалянковците, както и президентите на двата отбора, далеч след като е свършил мачът.
"Има голям брой закони, като почнем от основния - Конституцията, които прогласяват правото на личен живот. Никой не може да ги нарушава", коментира и.д. окръжен прокурор на Бургас Светлозар Костов. Чл. 32 от Конституцията на Република България гласи:
Алинея 1: Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
Алинея 2: Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.
Поне досега екоминистерството не е упоменато в нито един закон като ведомство, което може да нарушава конституцията.
Прокурор Костов смята, че е малко странно да се монтира в центъра на града такава мощна камера и то тайно от самия град. Според него прокуратурата може да образува проверка по случая, а резултатите от нея ще покажат дали ще прерасне и в наказателно дело срещу виновните лица.
"Ако приемем, че целта на видеонаблюдението е да се следят комини, то тогава, ако случайно в обсега на камерата са попаднали жилища или хора, записите трябва незабавно да бъдат унищожени", коментира казуса Красимир Димитров от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Съхраняването на записи на нещо различно от комини безспорно е нарушение, допълни той. Това трябва да е уредено в заповедта или инструкцията за монтирането и използването на камерата. В противен случай говорим за обработка на лични данни без никакво основание, което би могло да доведе до редица вредни последици. Нарушава се не само конституцията, но и Законът за защита на личните данни.
По мнение на Димитров трябва задължително да има указания и предупреждения към всички лица, че мога да попаднат в полезрението на камерата и евентуално записани.
Възможните санкции са не само парична глоба, но и забрана за обработка на данните. Комисията може да поиска прекратяване работата на камерата и по съдебен ред. За целта обаче трябва да бъде сезирана. Публикациите в пресата също могат да дадат повод на специалистите да проучат случая.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |