В новините
 
05.08.2005 13:49   Новината е видяна 3584 пъти
КЗК санкционира десет застрахователни дружества за нелоялна конкуренция
Санкциите са заради застраховката “Гражданска отговорност на водачи на МПС” за 2005 година


Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции в размер на 8 000 лв. на ЗПАД “Алианц-България”, София, “ЗД Евро Инс” АД, София и “Застрахователна компания Лев Инс” АД, София за извършено нарушение по чл. 32, ал. 4 от ЗЗК.
Комисията санкционира с по 8 000 лв. ЗПАД “Алианц-България” София, “ДЗИ-Общо застраховане” АД, София, “ЗД “Бул Инс” АД, София, “ЗК Орел” АД, София, “ЗК Юпитер” АД, София, “ЗАД Армеец” АД, София, ЗАД “Виктория”, София и “Общинска застрахователна компания” АД, София за извършено нарушение по чл. 34, ал. 5 от ЗЗК.
Повод комисията да се самосезира е сигнал, получен от застрахователните дружества – “Алианц България ЗПАД” АД, “ЗАД БУЛ ИНС” АД, ЗПАД “Булстрад”, “ЗК Български имоти” АД, “ДЗИ Общо застраховане” АД, “ЗК Орел” АД, “ХДИ Застраховане” АД, свързан с действия на застрахователи в страната при сключване на задължителна застраховка “Гражданска отговорност на водачи на МПС” за 2005 г.
По преписката са приложени и сигнали от Национално сдружение “Съюз на застрахованите в България”, “Балкан” ООД, София, Петър Бачев и Калоян Димитров.
Предлагането на “облаги” заедно със застраховката “Гражданска отговорност” от някои застрахователи безплатно или на преференциална цена под формата на пътна помощ, медицинска помощ при ПТП и технически преглед на автомобила, нарушава чл. 3 от Наредба № 18 на Комисията по финансов надзор, съобразен с общата забрана на чл. 30 от ЗЗК, което е изрично подчертано и в Указанията на КФН по приложение на Наредбата. Чрез нарушението на чл. 3 от Наредбата се извършва неправомерно разходване на значителни средства, предназначени не за плащане на застрахователни обезщетения, а за нелоялно привличане на клиенти. Увреждат се и застрахованите лица, тъй като се намаляват финансовата стабилност и доверие на застрахователния пазар. По този начин се извлича неправомерно предимство пред лоялните застрахователи, спазващи специалната правна уредба на отрасъла, част от която е Наредба № 18 на КФН.
Част от застрахователните дружества, които са нарушили тези указания и са включили в рекламните си кампании подобни предложения, квалифицирани от текста на чл. 3 от Наредбата като “облаги” са действали недобросъвестно и са увредили интересите на своите конкуренти, които са се придържали към нормативните изисквания и указанията на специализирания регулаторен орган. В същото време, макар и квалифицирани като “облаги” по смисъла на Наредба № 18, тези бонуси представляват и “добавка” към предлаганата услуга по смисъла на чл. 34, ал. 5 от ЗЗК.
Освен описаните по-горе бонуси към предлаганата застрахователна услуга, като “добавка” следва да се квалифицира и предлагането на безплатно сключване, намаления и/или преференции по други застраховки, които са обвързани със сключване на застраховка “Гражданска отговорност”.
Рекламата и съобщенията за предлаганите ценови и други условия по застраховка “Гражданска отговорност”, включително добавки и намаления, които могат да въведат в заблуждение потребителите относно това дали въпросните преференции са обвързани със задължително сключване на тази застраховка при съответното дружество нарушават разпоредбата на чл. 32, ал. 4 от ЗЗК.
От сравнителния анализ на предоставените от дружествата данни за сключени от тях застраховки “Гражданска отговорност” за едни и същи периоди от кампания 2004 и кампания 2005 КЗК установи, че при дружествата, които са предлагали различни облаги, в съчетание с активна реклама, се наблюдава увеличение на броя сключени застраховки. За сметка на това при дружествата, които не са предлагали никакви облаги по смисъла на чл. 3 от Наредба № 18 на своите клиенти, или не са рекламирали такива облаги, броят на сключените от тях застраховки са намалели.
Тези действия не само са създали възможност, но и реално са предизвикали изменения на застрахователния пазар.







Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |