В новините
 
22.08.2005 13:59   Новината е видяна 3651 пъти
Царски депутат ще лобира за по-ниски данъци на арменските храмове
Народният представител от НДСВ Ангел Тюркеджиев пое ангажимент пред арменската общност в Бургас да внесе в Парламентарната комисия по вероизповедания и в правната комисия искане за промяна на данъчното законодателство. Настоятелството иска да се промени данъчното законодателство и се намали на дължимия от арменските църкви данък за парите, които получават от отдаване под наем на собствено недвижимо имущество. Църковното настоятелство предлага данъкът на църквите да бъде като на бюджетните предприятия.
В писмо до народните предсатвители от НДСВ в Бургас църковното настоятелство съобщава следните факти:
След 1962 г. много от арменските църкви в България са бъли съборени и се е наложило за възстановяването им да се събират дарения от арменците, живеещи в страната и от роднините им в чужбина. Арменската църква и в момента подпомага финансово и повечето арменски организации, създадени в България. Църковното настоятелство на арменските църкви само осигурява средствата за ежемесечните разходи на църквата-ел. енергия, вода, телефон, застраховки, дрехи на свещеника и дяконите, поддържането на църковния хор, посрещането на висши духовници, извършването на необходими текущи ремонти. Честването на църковните празници също се организира и финансира от църковното настоятелство.
Бургаската арменска църква „Сурп Хач” всеки месец дава помощи на социално слабите и самотните арменци. Някои получават и еднократно подпомагане. Арменският пенсионерски клуб и издаването на арменския местник „Хайер” / „Арменци” / също се финансират от църквата. Децата на арменците в Бургас имат възможност да посещават съботно арменско училище отново с финансовата подкрепа на църквата. Тя отделя пари и за скаутите, както и за посрещането на театрални, фолклорни, танцови и други арменски състави от страната и чужбина.
За да се поемат всички тези разходи църквата „Сурп Хач” в Бургас отдава под наем собствени имоти, завещани й от арменци. Едната от сградите, които се дават под наем, се руши и отново са нужни средства за ремонт. За него църквата е теглила заем от търговска банка.
Във връзка с това църковното настоятелство предлага да се внесе в Парламента предложение за промяна в данъчното законодателство на РБългария, касаеща финансово облекчение на арменските църковни храмове.
Народният представител Ангел Тюркеджиев ще внесе предложението за обсъждане в ресорните комисии в Народното събрание. Според бургаските депутати от НДСВ има основание за такова искане. В чл. 25 от Закона за вероизповеданията се казва „Държавата може да подпомага регистрираните вероизповедания чрез данъчни и други финансови и икономически облекчения при условия и ред, определен в съответните специални закони”.
Бургаската Арменска апостолическа православна църква „Сурп Хач” е духовно средище на арменците от областта. Сградата е архитектурно художествен паметник на културата и е включена в пътеводителите за туристи, посещаващи България. Храмът се посещава средно от 70 туристи на ден.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |