В новините
 
12.03.2005 05:49   Новината е видяна 3787 пъти
Университетите настояват да приемат повече студенти


Предложението ще се обсъжда днес. Зам.-министърът на образованието проф. Камен Велев не пожела да коментира предварително искането.


Мотивите на ректорите са, че традиционно след първата година отпадат около 10 на сто от приетите студенти и техните места остават незапълнени. В становището се казва още, че в европейските държави няма ограничение на приема, както е у нас. Друг мотив е, че така ще се подобри качеството на преподаване, защото университетите няма да се страхуват от опразване на студентските скамейки.


ВУЗ поставят това искане за втори път, след като предишния им беше отказано да приемат повече първокурсници.


В момента университетите получават държавна субсидия според броя на студентите. Увеличението на приема обаче няма да се отрази по никакъв начин на държавния бюджет, обясни председателят на съвета проф. Йорданка Кузманова. По думите й висшите училища искат да приемат повече студенти за своя сметка.


Младежите ще плащат само държавната такса за обучение, която всяка година се определя с постановление на Министерския съвет.


Съветът на ректорите също така не е съгласен със законопроекта за научните степени и звания, който беше приет на първо четене в парламента. По думите на Кузманова обсъждането и приемането на нормативния акт трябва да се остави за след изборите. Проектът обединява три текста с различни автори и според ректорите това е основният проблем. Много от промените в него са самоизключващи се и нелогични, коментират представители на академичните среди. По-добре е да отложим четенето на закона, отколкото да го приемем прибързано и след това да имаме проблеми с него, обясни Кузманова. Тя заяви, че и редица други научни организации са против законопроекта.





--------------------





Общо 14.5 млн. лв. ще бъдат отпуснати за наука от бюджета през тази година. Част от парите - 3.7 млн. лв., са по линия на МОН и са предназначени за научните изследвания в университетите. Висшите училища могат да кандидатстват с проекти до края на март. Продължителността на програмата е три години с капацитет за удължаване.


Най-голямата част от парите за наука - 5.8 млн. лв., ще са от допълнителните средства, които бяха отпуснати в бюджета за 2005 г. Те са по стратегията за развитие на науката, която предстои да се одобри от правителството. Други 5 млн. лв. са заложени във фонд "Научни изследвания" към Министерството на икономиката. Подробна информация за кандидатстването с проекти може да се намери на интернет страниците на двете министерства.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |