В новините
 
15.11.2005 13:27   Новината е видяна 3644 пъти
“Новото време” изпрати писмо до Георги Пирински във връзка със Закона за публичност на имуществото
Изпълнителното бюро на партия “Новото време” изпрати писмо до председателя на Народното събрание Георги Пирински и председателите на парламентарните групи на всички партии, представени в парламента, по повод предстоящото обсъждане на в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.
Писмото гласи следното: В Народното събрание предстои обсъждането на промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, внесени от правителството на Сергей Станишев. Тези промени представляват пореден опит да се имитира дейност в изпълнение на изискванията на Европейския съюз. Вместо да бъдат нова стъпка към разширяването на прозрачността и подобряването на антикорупционните механизми в българското законодателство, с тях на практика отново се отлага за неясното бъдеще изграждането на наистина публичен регистър на имуществото на депутатите и другите висши длъжностни лица. Отново се изтъкват несъстоятелни аргументи за технически и административни затруднения, които препятстват предоставянето на достъп до регистъра на всички български граждани чрез Интернет.
В 39-то НС бяха приети два законопроекта на „Новото време”, внесени от Мирослав Севлиевски (на 22.10.2003) и на Борислав Цеков (на 28.11.2003), с които беше разширен значително кръгът от длъжностни лица, които трябва да декларират имущественото си състояние, като бяха включени кметовете и председателите на общинските съвети, членовете на политическите кабинети на министрите, данъчните и митническите директори, ръководителите на национални служби в МВР и редица други. За първи път бяха въведени глоби за лицата, които в нарушение на закона не подават декларации.
За съжаление народните представители от всички останали парламентарни групи отхвърлиха направените от „Новото време” между двете четения предложения, данните от публичния регистър да бъдат общодостъпни чрез Интернет. Нещо повече, въпреки усилията на „Новото време” и препоръките на Европейската комисия не беше приет Етичният кодекс на народните представители, с който се въвежда изискване да се декларират деловите връзки и участието на депутати във фирми и консултантска дейност, както и механизми за предотвратяване на конфликт на интереси.
Днес, в контекста на засилващите се критики от страна на Европейската комисия във връзка състоянието на антикорупционното законодателство в България, Ви призоваваме:
Да бъде законово уредено и финансово обезпечено създаването на публичен регистър на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, който да бъде достъпен чрез Интернет, в съответствие с изискванията на Европейския съюз и практиката в модерните държави; Да бъде приет Етичен кодекс на народните представители, с който да се задължат депутатите да разкриват информация за себе си, роднини, съдружници и други свързани лица, с които те имат общи икономически интереси, както и да декларират сътрудниците и съветниците, които използват при работата си, защото техните качества и обществено реноме са пряко свързани с положението на народните представители и авторитета на Народното събрание.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |