В новините
 
13.12.2005 12:47   Новината е видяна 4140 пъти
Над 50 млн. евро ще бъдат вложени в строителството на бургаския небостъргач
Първият в България небостъргач ще бъде построен в Морската градина в Бургас.

Сградата ще бъде висока 154 метра и ще има 45 етажа.
На този етап предварителните изчисления сочат че инвестицията ще бъде над 50 млн. евро.
Очаква се строителството на модерната сграда да започне през идващата 2006 година.
Днес инвеститорите представиха проекта пред бургаските медии.

Обектът ще бъде разположен в района на стария път за Поморие през солниците и кв. Сарафово, който пресича Морската градина, където в момента се намира ресторант „Воденицата”.
След съгласуване с всички инстанции, Министерството на регионалното разивтие и благоустройството и община Бургас, предприемачът Ваклин Стойновски, съвместно с БАКБ получи виза за проектиране на 150 метровата сграда с предназначение за Обществено обслужващи дейности.
Вече приключи вземането на геоложки проби до 70 метра дълбочина във връзка със сеизмологичните особености на региона, които потвърждават възможността за реализация на проекта.
Проектът предвижда сградата да представлява стъклена игла на ръба на Морската градина.
За реализация на инвестиционните намерения ще се учреди дружество със собственост 15% на БАКБ и 85% на фирми собственост на Ваклин Стойновски.

Целта е небостъргачът да се превърне в символ на Бургас. Новата сграда ще приюти музей, огромна изложбена зала и ателиета на изтъкнати български творци и по този начин нашият град ще получи своето ново културно средище .
В комерсиалната и част ще се помещава хотел от световноизвестна верига, басейн, SPA център, развлекателен център и бутици.

Днес в Бургас обаче се събраха и първите жители, които не са съгласни с изграждането на небостъргача в Морската градина.
В комплексите на града вече се разпространяван подписка за спиране на проекта.



Група интелектуалци от морския град заявиха, че ще направят жива верига, за да спрат строежа на 45-етажния небостъргач в морската градина.
Техният аргумент е, че заради новата постройка ще бъде унищожена зеленина, горска растителност и дървета, които са намират в този район.
Около 50 поети, писатели, художници, журналисти, актьори и архитекти от града мислят какви действия да предприемат за да се предотварти започването на строежа.
За сега идеята е да се създаде сдружение, което да попречи да се реализира този проект.

От своя страна инвеститорът Ваклин Стойновски обяви, че ще подари един или два етажа от модерната сграда на културните дейци от Бургас.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |