В новините
 
08.01.2006 13:07   Новината е видяна 3844 пъти
Нека всички институции обединят усилията си за запазване на Старинния Несебър
„За да няма само констатации и опити за размиване на отговорностите, считам, че всички институции трябва да обединят усилията си, за да се запазят уникалните исторически, архитектурни и археологически паметници в Несебър, който е град не само на България, но и на света. От 1999 г. до сега не е предприето нито едно действие от ангажираните за това институции – НИПК, ДНСК”. Това пише в писмо до министъра на културата проф. Стефан Данаилов кметът на община Несебър Николай Трифонов. Писмото до министър Данаилов е в отговор на остра забележка от страна на културния министър по повод жалба на чужденец, изпратена до министерството. Туристът бил възмутен от „пазарната обстановка” в стария Несебър, несъвместима с визията на обект, включен в списъка на Световното културно наследство.
Силно е занижен контролът от страна на общината за строителните дейности на територията на старинния Несебър, според министър Стефан Данаилов
Община Несебър многократно е сезирала контролните органи във връзка с незаконните строежи в гр. Несебър – стара част и активно е участвала при проверките в рамките на своите правомощия. До този момент образуваните производства по отношение на незаконните строежи не са приключили със съответния административен акт от страна на компетентния държавен орган – ДНСК, информира кметът Трифонов.
Ръководството на Община Несебър винаги се е опитвало да провежда балансирана политика, отчитайки сериозните отговорности и законови изисквания, присъщи за град с изключителна културно-историческа стойност, но и същевременно с това жив град, който има своето развитие, пише в отговора си несебърският градоначалник. Той припомня още, че община Несебър започна изпълнение на своите ангажименти, поети на неколкократните срещи, провеждани с държавните институции. През месец декември ОбС – Несебър одобри на първо четене Наредбата за търговската дейност, включваща ограничения, свързани със статута на гр. Несебър /стара част/; набелязани са необходимите допълнителни действия за недопущането на такава дейност в непосредствена близост до паметниците; уточнени са обемите за 2006 г., които отново Община Несебър ще финансира от своя бюджет; в ход е подготовката на културната програма, включваща мероприятия за популяризиране на града-музей; определена е щатна бройка за архитект в стария Несебър, която ще бъде гласувана в края на м. януари. Освен това със средства на община Несебър се извърши възстановка на част от крепостните стени; оформяне пространството на централния вход; препавиране на улици; въвеждане на единна система за вида и начина на рекламиране; премахнаха се грозните тенекиени павилиони в южната част и се оформиха обекти, съгласувани с НИПК, отговарящи на изискванията и архитектурния стил на града-музей, пише в писмото си Трифонов.
78 бяха констатираните незаконни обекти при съвместна проверка през 2003 г. в старинния Несебър. Тогава отговорните институции не си свършиха работата докрай. През декември комисия, назначена от министър Данаилов, извърши отново проверка, която обаче вместо обявения едноседмичен срок, приключи за няколко часа. Резултатите от проверката трябваше да бъдат обобщени в доклад изготвен до 27 декември, но такъв към настоящия момент в общината не е изпратен.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |