В новините
 
10.01.2006 06:12   Новината е видяна 4154 пъти
20 хотела в Слънчев бряг строени с контрабанден цимент
Топследователи командировани в Бургас


Най-малко 20 големи хотела, построени през последните 2 години в района на Слънчев бряг, са изградени с контрабанден нискокачествен турски цимент. Това са близо една трета от построените над 60 крупни обекта в Слънчев бряг, Равда, Несебър и Свети Влас. Избягваме да влагаме турски цимент заради ниските му якостни качества, заявиха вчера пред "Стандарт" експерти от строителния бранш. Общо около 2500 тира с около 80 000 тона турски цимент са внесени от две бургаски фирми от началото на 2004 г. до лятото на 2005 г. От тях 1086 с около 35 000 тона цимент въобще не са стигнали Бургаската митница, не са проверени какво има в тях на практика и не са били обмитени. Това сочи разследване на експерти от НСБОП, обявено вчера от МВР. Проверката е направена през последните 2 месеца, след като през ноември подобно разследване показа, че 218 от общо 1927 вноса на цимент от Турция са минали на т. нар. вдигната бариера. Далаверата бе разкрита, след като полицаите сравниха данните от митническата информационна система БИМИС и дневниците на Гранична полиция и откриха, че тировете липсват в базата данни на Агенция "Митници".
Всички камиони са минавали през КГПП-Малко Търново, като почти винаги циментът е бил в насипно състояние. На митницата товарът бил преоформян като транзитен и потеглял към митница Бургас, където трябвало да бъде обмитен. Очевидно заради бурното строителство по Черноморието през последните 2 години и крещящата нужда от бетон тировете не стигали до морския град, а стоварвали стоката направо в два бетонови възела в Поморие и с. Тънково, на километри от Слънчев бряг. Още същия ден камионите поемали обратно към южната ни съседка. Документите се оформяли впоследствие, с дни и дори седмици закъснение. Полицейското разследване установява, че на камионите не е правен никакъв физически контрол. Антимафиотите подозират, че заради липсата на каквито и да е проверки покрай мръсния, неекологичен циментов товар вносителите са могли да вкарват каквото си поискат, дори и наркотици.
От далаверата с 35-те хиляди тона цимент фирмите са спестили само ДДС-то, понеже митническата ставка за внос от Турция е нулева. При цена от $40 на тон това прави щета за бюджета от 280 000 долара. Заради ниската цена на цимента разследващите подозират, че необмитените камиони са пренасяли контрабандно и други, значително по-скъпи неща - злато или хероин.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |