В новините
 
14.02.2006 12:21   Новината е видяна 6331 пъти
В Бургас за готови площадки за обезвреждане на мъртви птици ако има огнище на птичи грип
Заседание на Общинската епизоотична комисия с председател заместник кметът Венелин Тодоров се проведе в Община Бургас днес. На нея бяха набелязани конкретни мерки за профилактика и предотвратяване проникването на болестта птичи грип по птиците на територията на общината.
На заседанието присъстваха кметове и кметски наместници от всички съставни селища на общината, териториалните директори, директорът на РВМС-Бургас д-р Сашо Арнаудов, началникът на “Охранителна полиция” полк. Костадин Цоцомански, началникът на Жандармерийската част полк. Ганчо Николаев, представители на РИОКОЗ, Регионална митническа дирекция, Гранична полиция, ВМБ-Бургас, общинска дирекция “Земеделие и гори”.
В работата на комисията взе участие и отговорният заместник областен управител Ружди Хасан.
Всички участници в срещата докладваха за дейността си за неразпространение на птичия грип.
Представителят на РИОКОЗ докладва, че инспекцията има разработен оперативен план за действие, провежда инструктаж и разяснителна работа сред лекарите и населението, и има готовност за серологична диагностика със съответните тестове.
Всички участници в работната среща бяха запознати със заповедите на областния управител за предпазване на област Бургас от заболяванията птичи грип и шап по двукопитните животни.
Да продължават проверките за изпълнението на разпоредените предпазни мерки и за всяко нарушение без изключение да се налагат санкции на виновните лица, беше решено на заседанието.
В проверките на стопаните ще участват кметовете по места и ветеринарни служители. Най-стриктно се съблюдава отглеждането на домашни птици в затворени помещения и съхранение на храната закрито.
Проверява се и дезинфекцирането на наличната селскостопанската техника на земеделските кооперации, частните земеделски стопани и арендаторите след приключване на работа на полето.
Ще продължи контролът за наличието на дезинфекционни средства при стопаните и извършването на дезинфекция след посещение на птичите помещения.
На работната среща беше взето решение за предприемане на разяснителна кампания в рисковите райони да се избягва контакт с диви прелетни птици и да не се консумира месото им. В нея, освен кметовете, ще се включат и местните РПУ.
С помощта на Регионалния инспекторат на МОН и директорите ще бъдат проведени разяснителни беседи в учебните заведения за неразпространение на заболяването, като се акцентира върху рисковите групи.
Съвместно със служители на РДВР и Жандармерията ще бъде ограничен достъпът на хора и превозни средства до влажните зони-езера, язовири, водоеми в областта.
“Община Бургас няма да жали средства от бюджета за необходимото оборудване и препарати”, заяви зам.-кметът Тодоров.
Община Бургас е закупила защитни облекла и дезинфекционни препарати за съставните селища и специализираните екипи, които ще бъдат използвани при необходимост.
Под контрола на РВМС са подготвени площадки за обезвреждане на мъртви птици при възникване на огнище на птичи грип.
Веднага след заседанието на епизоотичната комисия, зам-кметът и председател на комисията Венелин Тодоров докладва на кмета Йоан Костадинов и го запозна с взетите решения и набелязаните мерки.
След края на работната среща на общинската епизоотична комисия, г-н Тодоров и г- н Хасан започнаха контролни проверки в района.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |