В новините
 
15.02.2006 13:33   Новината е видяна 3923 пъти
Още мъртви птици открити в Бургаска област
Във водните басейни на територията на Бургаска област са открити мъртви още диви водоплаващи 13 лебеда, 1 гъска, 1 патица, 2 потапници, 1 сокол и 4 белочели водни кокошки.
Пробите от намерените трупове са изпратени за изследване в Националния научно-изследователски ветеринарномедицински институт в град София.
Това се посочва в справката на Националната ветеринарномедицинска служба.

Както Бургас инфо вече ви информира, пробата на лебеда, намерен в района на Крайморие на 5 февруари 2006 г. в Централната ветеринарно-медицинска лаборатория у нас, е установено наличие на щам H5 на вируса на инфлуенца /грип/ по птиците.

9 болници в страната сред които и тази в Бургас ще бъдат снабдени с тестове за диагноза на птичи грип при хората. Тестовете ще бъдат пет типа, а времето за получаване на резултат - от 2 часа до 1 седмица.



Днес на територията на страната са проверени 80 птицевъдни обекта и 2352 частни дворове, както и 11 пазара за птици.
Проведени са 29 заседания на епизоотични комисии и са изпратени 163 проби за изследване.
Дадени са 47 предписания за извършване на ветеринарни мероприятия за превенция на болестта в страната и са съставени 10 акта за констатирани нарушения във връзка с неизпълнение на мероприятията за недопускане разпространението на заболяването на територията на страната.


От НВМС съобщават, че продължава съвместното наблюдение с Националното управление по горите и Съюза на ловците и риболовците в България на районите на водоемите за наличието на трупове на птици.

До този момент няма регистрирани случаи на повишена смъртност при домашните птици.



Общинската епизоотична комисия в Бургас също набеляза конкретни мерки за профилактика и предотвратяване проникването на болестта птичи грип по птиците на територията на общината.
Районна инспекция по опазване и контрол на общественото здраве има разработен оперативен план за действие.
Инспекторите продължават да провеждат инструктаж и разяснителна работа сред лекарите и населението, и имат готовност за серологична диагностика със съответните тестове.
В бургаски регион продължават проверките за изпълнението на разпоредените предпазни мерки и за всяко нарушение без изключение ще се налагат санкции на нарушителите.
Най-стриктно се съблюдава отглеждането на домашни птици в затворени помещения и съхранение на храната закрито.
Проверява се и дезинфекцирането на наличната селскостопанската техника на земеделските кооперации, частните земеделски стопани и арендаторите след приключване на работа на полето.
Ще продължи контролът за наличието на дезинфекционни средства при стопаните и извършването на дезинфекция след посещение на птичите помещения.

Вече стана ясно, че Община Бургас е закупила защитни облекла и дезинфекционни препарати за съставните селища и специализираните екипи, които ще бъдат използвани при необходимост.
Под контрола на РВМС са подготвени площадки за обезвреждане на мъртви птици при възникване на огнище на птичи грип.


Специалистите от РИОКОЗ Бургас съветват да се избягват директни контакти с живи и видимо здрави, както и с болни, или умрели домашни птици.
Не трябвада се пипат предмети и повърхности , замърсени с птичи изпражнения или секреции.

Необходимо е да се избягват изобщо всякакви контакти с диви птици, както и да сеспазва забраната за ловуването им.

Трябва да се спазва висока лична хигиена, най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода.

Недопустимо е да се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход. Храната трябвада се обработват термично на достатъчно висока температура. Това важи за всички продукти от птичи произход включително и яйца.

От РИОКОЗ Бургас информират още , че трябва да се спазват определени хигиенни изисквания, когато се приготвя храна.
Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни.
Не трябва да се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни.
Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете. Сготвеното месо не трябва да се поставя в съда в които е било преди термичната обработка.
Яйцата трябва да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип както и с други микроорганизми, ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.
При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна.
Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата, които са посещавани, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.

Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата.

За предпазване на близките контактни лица, болните трябва да спазват добра хигиена. По възможност да използват марлена маска, да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят – съветват още специалистите.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |