В новините
 
16.02.2006 10:03   Новината е видяна 3712 пъти
И в Несебър строг контрол срещу птичия грип
Кметовете по населени места ежедневно до 9.00 ч. трябва да подават информация в сформирания общински кризисен щаб, относно опасността от поява на птичи грип, за извършените превантивни мерки в съответното селище, за констатираните нарушения, броя и мястото на откритите мъртви птици, при наличие на такива. При установяване на заболяла или умряла птица, незабавно да се информира кризисният щаб на дежурни телефони:
0554 / 2 93 57; 2 93 55; 2 93 17.
Това се казва във заповедтта подписана от кмета на Община Несебър Николай Трифонов.

Заповедтта е издадена след провела се разширена среща с кметове на съставни селища, ветеринарни лекари от региона, представители на Държавно лесничейство, общински гори, еколози, ГЗ, ловно-рибарските дружества и полиция, предвид зачестилите случаи на мъртви птици и опасността от поява на заболяването инфлуенца.
Кметската заповед задължава кметовете на съставни селища на община Несебър да сформират екипи за наблюдение за наличие на мъртви птици в населеното място и землището към него.
Освен кметовете, в състава на комисиите за контрол и изпълнение на мерките задължително ще се включат ветеринарния лекар, районния инспектор към съответното населено място, и еколог от община Несебър. Числеността на екипите ще е различна, като с най-голям брой ще са градовете Несебър и Обзор. От Гражданска защита се ангажираха до края на седмицата да осигурят за съдействие при нужда мъже, преминали през химически войски, както и доброволци.
Домашните птици трябва да се отглеждат в специализирани затворени помещения, по начин, който не позволява свободното им влизане и излизане, гласи кметската заповед.
При обслужване на птиците в личния двор, собствениците трябва да използват обувки и облекла, предназначени само за тази цел.
Собствениците на земеделски кооперации, частните земеделски стопани ежедневно, след приключване на стопанска дейност на полето да извършват дезинфекция на селскостопанската техника и персонал.
Парафиран е и договор между община Несебър и фирма ЕТ „Етти-99”, който урежда извършването на дезинфекция на места, където е констатирано наличие на умрели птици, както и на огнища на болестта „птичи грип” определени от РВМС – Бургас.
Същата фирма ще извършва събирането и превозването на умрели птици по безопасен за хората начин, и ще ги предава в Районна ветеринарна лечебница в Поморие за изследване.
Община Несебър осигури средства и вече са закупени 100 комплекта защитни облекла /гащеризони, ръкавици, маска, очила, ботуши и калцуни с медицински стелки/.
Защитните екипи ще бъдат разпределени по населените места, в предвид големината и евентуалните нужди на селището.
Днес ще бъдат закупени и чували за опаковане на мъртви птици.
Изготвени са 40 броя обозначителни табели „Опасност от птичи грип”, които ще бъдат разпределени също по съставните селища на общината за поставяне около влажните зони /езера, язовири, водоеми/, с цел ограничаване пребиваването на хора и транспортни средства в тези зони.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |