В новините
 
17.02.2006 12:47   Новината е видяна 4315 пъти
Симулиран Граждански процес разиграха децата в Несебър
Да се възпита чувство за справедливост, умение за различаване на добро от зло, заемане и защитаване на активна позиция, усещане за възмездност и наказуемост, това беше търсената цел при провеждане на Симулиран Граждански процес за деца, по казуса “Баскетболната топка”.

23 деца от IV”в” клас при СОУ “Л.Каравелов” в Несебър, участваха в Гражданско дело в зала №1 на Районен съд – Несебър.
Процесът е продължение на проведеното през 2005 г. Наказателно дело по приказката „Червената шапчица, в което участваха същите деца.
Инициативата е по проект на Съюза на съдиите в България.
Несебър е шестият град в страната ни в който се реализира този проект, след София, Чепеларе, Пловдив, Благоевград и Варна.


Пред основните два отбора, на ищеца /майка на пострадалото дете Виктор на 10 години / и ответника /директорът на ТВУ, в което е настанен виновникът по случая – Боби на 13 години/, главните герои съвместно със своите адвокати и с помощта на водените от тях свидетели, в рамките на 1 час защитаваха своите позиции.
След 20-минутно съвещание, петчленният съдийски състав с председател Андрея Кецман и членове Ева-Мария Стоянова, Станислава Баракова, Станислав Галинов и Димитър Панчуков, произнесоха решението.

По детския закон, ответникът – директорът на дома, бе осъден да заплати на ищцата – майката на Виктор, сумата в размер на 550 лв., представляващи обезщетение за нанесени на сина й имуществени вреди.
Също така детския съд реши да се заплати и сума в размер на 200 лв., обезщетение за неимуществени вреди, ведно с направените по делото разноски.


Участието в тази симулация, проведена по идентичен начин, като истинско Гражданско дело, дава възможност децата да опознаят и популяризират дейността и ролята на съда.

Симулираният процес се разигра пред целия съдебен състав на несебърски районен съд, началника на отдел “Образование” – Живко Георгиев, директора на СОУ “Л.Каравелов” Тодорка Желязкова, учители и родители.

Лично председателят на Районния съд Симеон Михов, връчи грамоти на всички участници.

Според проекта на Съюза на съдиите в България, следващият процес ще насочи вниманието към разрастващата се престъпност у нас, във връзка с разпространение и употреба на наркотици.
В него ще участват възпитаници на СОУ “Л.Каравелов” – гр.Несебър от X и XI клас.







Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |