В новините
 
27.03.2006 12:45   Новината е видяна 4314 пъти
Наум Шопов с наградата "Икар" за цялостно творчество
27 март е обявен за Международен ден на театъра.

По този повод съюзът на артистите в България ще връчи годишните си награди ИКАР тази вечер в Народния театър "Иван Вазов".

Големият наш актьор Наум Шопов получава наградата за цялостно творчество, предаде БНР.

Той получава приза дни след премиерата си в ролята на крал Лир в постановката на Явор Гърдев по едноименната шекспирова трагедия.

Международният ден на театъра ще бъде отбелязан и в учебния драматичен театър на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.

Президентът Георги Първанов ще бъде официален гост на празника и на церемонията по награждаването, която е режисирана от Александър Морфов.

"Икар 2006" за режисура си оспорват Възкресия Вихърова, Десислава Шпатова и Явор Гърдев за спектаклите "Домът на Бернарда Алба" от Ф. Г. Лорка в Народния театър "Иван Вазов", "Психоза 4.48" от Сара Кейн в Театрална работилница "Сфумато", копродукция с Международния театрален фестивал "Варненско лято", и "Пиеса за бебето" от Едуард Олби в Театър 199.

За главна мъжка роля са номинирани Валентин Танев за няколкото си превъплъщения във "Веселите Разплюеви дни" по А .В. Сухово-Кобилин на Младен Киселов в Театър 199, Деян Донков за Отело в едноименния спектакъл на Лилия Абаджиева по Шекспир в Народния театър и Камен Донев за ролята на Дмитрий Карамазов в "Братя Карамазови" на Стоян Радев по Ф. М. Достоевски в Пловдивския театър.

Претендентките за "Икар 2006" за главна женска роля са Александра Василева - Камий в "С любовта шега не бива" от Алфред дьо Мюсе под режисурата на Мариус Куркински в Народния театър, Илка Зафирова - Розовата дама в "Оскар и Розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит на Атанас Атанасов в Малък градски театър "Зад канала", и Стефка Янорова - Кручинина в "Без вина виновни" от Н. Островски на Борислав Чакринов в Плевенския театър.

Останалите награди са за поддържащи роли, за режисьорски дебют, за актьорски дебют, за куклено изкуство, за майсторско техническо осъществяване на спектакъл, за авторска музика към спектакъл.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |