В новините
 
18.04.2006 11:57   Новината е видяна 5390 пъти
Пролетно фолклорно надпяване с ревю на лазарски носии в Айтос
Близо три часа продължи пролетният фолклорен празник „От Цветница до Гергьовден” Айтос 2006, който беше организиран от Община Айтос и Читалище „Васил Левски” в понеделник.
Целта на организаторите беше да привлекат за участие в надпяването представители на всички училища в община Айтос и да работят за съхраняването на стародавните местни традиции, свързани с ритуалите и обичаите при честването на пролетните празници Цветница, Лазаровден, Великден и Гергьовден. Компетентно бургаско жури, председателствано от Пепа Запрянова – ст. експерт по музика в РИ оценяваше изявите на малките и по-големи ученици в разделите – обредни, певчески и танцови групи. Членове на журито бяха Цвета Кехайова – музикален педагог и хоров диригент и Марио Георгиев- хореограф - етнограф.

Измежду обредните групи от начален курс, музикалните корифеи присъдиха първото място на ІІІ клас от СОУ”Христо Ботев” – Айтос, с ръководител Янка Димитрова за представянето на обичая на Лазаровден. Първо място при певческите групи не беше присъдено, но затова пък с две втори места бяха номинирани учениците от ОУ „Отец Паисий” с . Пещерско, с ръководител Силвия Кирилова и подготвителната група на НУ”Св. Св. Кирил и Методий” с ръководител Иванка Петрова. Третото място беше присъдено на възпитаниците на Султанка Канева от НУ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Във втората възрастова група, в която се състезаваха ученици от среден курс две фолклорни групи бяха отличени в раздел „танци”. Първото място беше за ОДК – Айтос и ръководителката милка Рускова, на второ място се класира ОУ”Цанко Церковски” с. Черноград. По-оспорвана беше надпреварата при певческите групи. Фаворит в надпяването стана ОУ „Светлина” с. Тополица” с ръководител Татяна Стойкова. Второто място беше за ОУ” Ат. Манчев” и ръководителката Мария Ганева”. Трети в класацията се включиха певиците от ОУ”Любен Каравелов” с ръководител Милка Костадинова. Обредните групи изненадаха и журито и публиката с интересни сценични превъплащения – най-добри сред участниците бяха децата от ОУ”Христо Ботев” с. Пирне, които представиха обичая лазаруване Второ място не беше присъдено, третите места бяха две – за ОУ”Ат. Манчев” и групата, ръководена от Михаил Димчев и за учениците от СОУ”Н.Вапцаров” с ръководител Таня Бижева.

Конкурс за Великденска украса съпътстваше надпяването. За първи път училищата се включиха в състезание за най-красиво Великденско дърво. Журито оцени като най-впечатляващо дървото на ОУ”Отец Паисий” с. Пещерско. Поощрителни награди получиха ОДК-Айтос, СОУ”Н.Вапцаров”, СОУ”Христо Ботев” и ОУ”Хр. Ботев” с.Пирне. Първата награда за най-красив обреден хляб пък грабна ОУ”Светлина” с. Тополица

Много атрактивно беше ревюто на автентични лазарски костюми. От раклите на баби и прабаби децата бяха извадили напоените с нафталин одежди, за да дефилират в надпревара за наградите, осигурени от Община Айтос. Призовете бяха връчени на СОУ”Христо Ботев” Айтос за лазарски носии от Еркеч,, на ОУ”Христо Ботев” – за лазарски костюм от Пирне и на СОУ”Н.Вапцаров” за лазарска носия от с. Люляково.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |