В новините
 
12.05.2006 08:15   Новината е видяна 4107 пъти
Златна статуетка от Ставри Калинов за победителя в „Златна Месемврия”
Десет са финалистите в националния музикален конкурс „Златна Месемврия”, чийто организатори са община Несебър и продуцентска къща „Едита Груп”. Това стана ясно след приключване на втория тур от конкурса, който се проведе на 9 май в концертната зала на националното музикално училище в София. За първи път беше допусната и публика, която имаше възможността да чуе на живо изпълнението на участниците.
10 са песните-претенденти за златна статуетка, допуснати до финален кръг. Сред тях са „Моряк и бряг” в изпълнение на Орлин Горанов, „За теб” на Роберта, „Носталгия” на Васил Стоев. Бургаската група Г.Р.А.С. също са сред финалистите, както и групите „P.I.F.” и „032”.
Песента „Дай ми знак” на пловдивската група „032” е безспорния фаворит на публиката за окончателното класиране на 1 юни в античния театър на старинния Несебър, когато ще е същинската надпревара. Авторитетното жури в състав: Митко Щерев, Румен Бояджиев, Владо Даверов, Николай Кънчев, Данислав Кехайов, Петя Буюклиева и Иван Ненков също предричат звездно бъдеще на мъжкия квартет.
Резултатите от селекцията бяха изнесени на провела се пресконференция в БТА на 10 май в столицата, в която освен журито, участие взеха секретарят на община Несебър Миглена Щерионова и Даниела Кузманова – член на фестивалния комитет.
В юбилейната 2006 г., когато Несебър чества 50 години от обявяването му за град-музей, паралелно с научни симпозиуми, международни фестивални прояви и показване на най-доброто през изминалата година в сферата на изкуство, култура и архитектура в уникалния град, „Златна Месемврия” е знаково събитие, което ще даде възможност да се да се възроди българската популярна песен, като се съхранят най-добрите традиции и се отворят нови възможности за нейното развитие и креативност в духа на съвременните условия, заяви Щерионова.
Организаторите не скриват радостта си от най-голямото постижение на фестивала, а именно, събирането на една сцена на три поколения автори и изпълнители. Това доказва, че няма генерационна война, има единствено песен, която обединява, споделя Даниела Кузманова. „След 30 златни години фестивалът „Златен Орфей” трябва да остане в миналото. Нека с първото издание на „Златна Месемврия” направим прощъпулник на неговата рожба”, добавя тя.
Победителят във фестивала ще получи златна статуетка, изработена от скулптура Ставри Калинов и парична награда. Ще бъдат раздадени и втора и трета награда, както и приз, който ще носи името на композитора Йосиф Цанков.
Предвижда се след приключване на първото издание да се издаде CD с класираните песни. Всеки един от участниците ще разполага с правата върху своя продукт и ще може да ги използва за свои цели. Ще бъде изготвен и филм-концерт, разкриващ моменти от подготовката на фестивала, вълненията на претендентите в същинската работа на трите кръга, както и работата на журито.
Идеята на организаторите е от следващата година конкурсът „Златна Месемврия” да стане международен.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |