В новините
 
08.02.2007 06:34   Новината е видяна 4665 пъти
Кмет и съветници в схватка за 390 хил. лева
Созопол дължи на НАП парите заради данъчни нарушения, Караманова иска да ги плаща от бюджета, общинарите не дават

      Общинският съвет и кметицата на Созопол Веска Караманова влязоха в гореща битка за 390 хил. лева, които общината дължи като глоба на Националната агенция по приходите /НАП/ заради данъчни нарушения. Скандалът избухна след като Караманова поиска от местния парламент парите да бъдат платени от бюджета на общината и за целта тя ги е вкарала в разходната част. Това ядоса съветниците. Предстои в четвъртък местният парламент да реши дали да отпусне средствата и точката се очаква да бъде една от най-горещите на сесията. Позицията на кметицата е, че парите няма откъде другаде да бъдат платени освен от бюджета и че става дума за глоба, наложена преди да стъпи тя в кабинета на градоначалника. Според съветници обаче е неморално жителите на Созопол да плащат за нарушения на администрацията.

      За спорния случай алармира общинският съветник и председател на СДС - Созопол Стойо Недин вчера. Според него това е прецедент в управлението на общините. Мотивът за острата му реакция е, че жителите на Созопол нямат никаква вина за гафовете на общинските чиновници.

       Той твърди, че скандалният данъчен ревизионен акт е под № 1 от 10 февруари 2005 г. и че Караманова е заложила изплащането на глобата, без да обясни за какво е наложена тя.

      „Няма логика созополчани да носят солидарна отговорност с кмета за допуснатите от него нарушения. Какво са виновни жителите на общината с купищата нерешени проблеми, че Караманова не си върши задълженията и й съставят солени глоби заради това. Който е допуснал нарушението, трябва да поеме персонална отговорност, а не да бърка в общинската хазна за сметка на хората ”, коментира Стойо Недин.

      На предстоящата сесия в Созопол общинските съветници от СДС ще предложат заложената от Караманова сума от 390 000 лв. за акта да бъде пренасочена за подобряване на инфраструктурата. Идеята на сините е парите да бъдат вложени в изграждане на канализационна система за отвеждане на дъждовните води, тъй като сега по време на проливни дъждове се получавали наводнения по улиците в Созопол.

      От НАП - Бургас потвърдиха, че очакват близо 400 хил. лева от община Созопол.

      
Панайот Рейзи – председател на общинския съвет: Против съм да плащаме чужди грешки

      - Г-н Рейзи, на предстоящата сесия на общинския съвет ще стане ясно дали ще разрешите глоба, наложена на общината, да бъде платена с пари от бюджета. Смятате ли, че това е удачният вариант общината да се издължи към НАП?

      - Ние ще ги коментираме тези пари. Не знам дали решенията на съда са излезли. Аз съм против тези средства да бъдат заложени в бюджета и ще предложа да не е така. Като дойде актът, общината да си прави сметка откъде ще ги плаща. Ние нямаме право да ощетяваме нашите данъкоплатци затова че някой е допуснал някаква грешка, а на този етап няма дори наказан от администрацията.

      - Общинските съветници запознати ли сте с това за какви нарушения е глобена общината?

      - До колкото знам част от актовете са за нарушения при проведени процедури, концесии, обществени поръчки, пропуснати срокове за регистрация на общината по ДДС, пропуски във връзка с корпоративния данък. Кметът не дава нищо на общинския съвет, всичко се крие в тайна. Ние не можем да разберем какви са нарушенията. Единият път един става и казва едно, друг път – друго. Друга такава община няма.

      - По принцип каква е практиката в подобни случаи – кой плаща подобни глоби?

      - Ако сме редовна държава, тази глоба трябва да си я плати кметът или съответният служител.

      


      Веска Караманова, кмет на Созопол: Няма как да бъдат платени парите, ако не са от бюджета

      - Г- жо Караманова, за какви нарушения общината дължи пари на НАП?

      - Става дума за глоба или акт, наложен на община Созопол за периода 2001 – 2003 година. Сами се досещате, че нито тези общински съветници, нито аз сме били в управлението. Това на първо място, на второ място – става дума за едно дело, което общината продължава да води и това е по Закона за корпоративното подоходно облагане, когато правилата не са били достатъчно ясни – дали общините трябва да плащат Данък печалба по този закон, или не трябва да плащат. За т. нар. бартерни сделки, които преди време са правели общините с цел повече средства да остават при тях.

      Изобщо не става въпрос за начет, който е правен по време на моето управление. Става дума за сделки до 2003 г. Впрочем председателят на общинския съвет беше зам.-кмет през 2001 и 2002 година и ми се струва, че той може да даде по-подробна информация, защото по много документи, които аз чета, той е бил председател на комисиите, които са ги издавали.

      -Ако общинският съвет не разреши 390 хил. лева да бъдат платени от бюджета, откъде ще се издължите на НАП?

      - Те няма откъде другаде да бъдат платени, защото се глобява самата община, не се глобява кметът. Това е стара проверка и това се знае. Или не се познават добре законите. На мен също не ми се иска да даваме такива пари. Ревизии са правени на общините Несебър, Приморско, Бургас и Созопол за плащането на Данък печалба от страна на общините.

      -А какво ще се случи, ако парите не бъдат гласувани от бюджета?

      -Не мога да ви кажа – не знам. Наистина. Това опира до Закона за счетоводството, но наистина не знам какво следва. При всяко едно положение няма да ги плащам аз.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |