В новините
 
12.06.2006 12:28   Новината е видяна 4417 пъти
Връщат занаятите в айтоския етнографски комплекс „Генгер”
Преди старта на тазгодишните „Славееви нощи”, в Етнографския комплекс „Генгер” беше открита разширената медникарска работилница „Цъко” на майстора занаятчия Евгений Русев. Айтоският медникар успешно защити проект „Традиционните занаяти – път към бизнес партньорство” по програма „Междуетническо взаимодействие” на Фондация „Партньори България” с подкрепата на ААМР. Реализираната идея е в направление „Местно икономическо развитие в община Айтос” Проектът се изпълнява в партньорство с Бизнес център Бизнес инкубатор- Айтос, Регионално сдружение „Народни художествени занаяти” – Бургас и „Генгер” – ЕООД – Айтос. На ритуала за откриването присъстваха ръководствата на Община Айтос, Бизнес център – Айтос, Регионалното сдружение „Народни художествени занаяти” – Бургас и занаятчии и граждани.

В обновеното и разширено занаятчийско ателие работят майсторът медникар Евгений Русев и калайджията от ромски произход Димитър Колев. Ще бъдат разкрити и две работни места за чираци - млади мотивирани безработни, желаещи да изучат художествения занаят. Работейки заедно в една работилница и демонстрирайки двата традиционни занаята за българската и ромската общност, двамата майстори занаятчии ще изработват продукция, отразяваща етнокултурната специфика на занаятите в региона и ще допринесат за позитивна промяна в нагласите за партньорство между различни етноси. Стажантите пък ще получат нужните умения и подкрепа за професионална реализация като преминат 6-месечен курс за чираци и се включат заедно с двамата майстори в промоциране на изделията на различни базари и изложби. Като стартира процеса на чиракуване за 2-ма безработни младежи ЕТ”Евгений Русев-Цъко” ще инвестира в човешки ресурс и ще създаде реални предпоставки за собствен кадрови потенциал. Същевременно чрез Интернет магазин, който ще включва информация на английски и немски, ще се повишат продажбите на 30 занаятчии от различен етнически произход от Бургаски регион. Продажбите, чрез интернет магазина ще стабилизира производството на занаятчиите, което ще подобри социалният им статус.

В действителност медникарската работилница в Алеята на старите занаяти в Айтос се открива за втори път. До 1993 г. работилницата функционираше успешно, но след решение на тогавашното ръководство всички занаятчии бяха прогонени от Етнографския комплекс. Сега „Генгер” възражда старата айтоска занаятчийска слава и отново отваря врати за талантливите ни майстори.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |