В новините
 
27.06.2006 06:30   Новината е видяна 5579 пъти
Изложба “Спасените тракийски колесници” откриват в Поморие
На 5 юли от 18.00 часа в сградата на Исторически музей Поморие ще се открие изложбата „Спасените тракийски колесници”, която ще бъде отворена за посещения до 15 август- предаде радио Милена.

Организатори са историческите музеи на Поморие и Нова Загора и с подкрепата на общината в морския град.

Изложбата представя един от най-интересните тракийски обичаи - погребването на колесници.
Този обичай е символ на висок социален статус, демонстрация на богатството на погребаните. Той е свързан с погребалните обичаи и съществува в Тракия в продължение на векове.


Изложбата проследява появата и развитието на колесния транспорт, видовете колесници в античността. Направени са реални и виртуални реконструкции на намерените тракийски колесници в района и са изложени богати украси на колесници и конска сбруя.


От спасените, проучени чрез разкопки колесници, интерес представлява двуколката от Караново с впечатляваща богата украса от бронзов обков, апликации, бронзови фигурки. Богато украсени са и яремите, оглавниците и юздите на конете. Интересна е четириколката от с. Кортен, която е най-голямата открита досега колесница в света.

Гробната яма в местността Злата могила до с. Съдиево впечатлява с големия брой коне в нея – 8 броя расови коне, специална селекция.
Богато украсените колесници и скъпата, разкошна конска сбруя са важни свидетелства за богатствата и значимостта на тракийската аристокрация.

Особено внимание е обърнато на зачестилите иманярски погроми над колесници в Югоизточна България, загубата на уникални предмети и ценна информация, както и борбата срещу иманярите.

Сравнително лесното локализиране на погребенията с колесници и атрактивността на находките, свързани с тях, привлякоха през последните години вниманието на иманярите. Така се достигна до унищожаването на десетки колесници, безвъзвратното загубване на информация и разпръсването на интересни находки по частни колекции (у нас и чужбина).

През периода втора половина на І в. - края на ІІ в. тракийските аристократи притежават добър икономически статус поради сътрудничество с римската власт и запазени земеделски владения. Това им осигурява пищните погребения в големи могили. Наличието на огромен брой надгробни могили в Североизточна Тракия и досега откритите погребения на колесници и коне показва многобройна и богата тракийска аристокрация. Тя е използвала различни видове богато украсени колесници и селекционирани коне за езда и впрягане.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |