В новините
 
11.07.2006 09:41   Новината е видяна 4326 пъти
Депутатът Фатме Илияз ще настоява да има Кръвен център в Бургас
Само 15 на 1 000 души даряват кръв в морския град, алармират медици

Бургас да има кръвен център ще предложи депутатът от ДПС Фатме Илияз между двете четения на Закона за кръвта и кръводаряването. Нарастващият през летния сезон брой на населението в областта до 1,5 милиона души, завишеният брой инциденти през курортния сезон, изискващи кръвопреливане налага необходимостта морския град да има самостоятелна възможност да преработва и диагностицира кръв- смята бургаската депутатка.
В деня за парламентарен контрол Фатме Илияз ще отправи питане и към министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, защо Бургас е лишен от кръвен център, както и какви са възможностите тази несправедливост да бъде поправена.
От май 2005 г. бургаският кръвен център е трансформиран в Отделение по трансфузионна хематология към МБАЛ-Бургас.
Кръвта се носи за изследване в Стара Загора, където се намира едни от петте Кръвни центрове в страната.
Днес Фатме Илияз се срещна с началника на Отделението по трансфузионна хематология д-р Станка Маджурова. Според нея основният проблем е липсата на достатъчен брой кръводарители.
Три пъти по-малко са желаещите да дарят кръв в Бургас в сравнение с европейските стандарти. В страните от ЕС на 1000 души се падат 50 кръводарители. За Бургас техният брой е едва 15- 16 души на 1000.
Работодателите не допускат екипи на кръвния център на територията на предприятията – алармира д-р Маджурова.
Госпожа Фатме Илияз се ангажира да направи преглед на европейските практики за стимулиране на кръводаряването.
Предложение за данъчни облекчения за работодатели, които поощряват служителите си да даряват безвъзмездно кръв ще бъде поставено на вниманието на народните представители и Комисията по здравеопазване.


Питане до министъра на вътрешните работи Румен Петков отправи депутатът Фатме Илияз относно предприемането на адекватни мерки от страна на МВР за запазването живота на децата по време на лятната ваканция и осигуряването на безопасни условия по пътищата в населените места на страната. Как ще бъдат приложени санкциониращите механизми, за да бъдат “озаптени” шофьорите, които нямат никакво чувство за вина, спазване на закона или закрила на човешкия живот; колко от шофьорите, които са избягали от мястото на подобен род престъпления са получили справедлива санкция; какъв е бюджетът за тази година, предвиден от страна на МВР за работа с деца по превенция на риска от ПТП на улицата- са част от въпросите отправени от народната представителка към Румен Петков.
Напоследък все повече зачестиха случаите на блъснати и прегазени хора и деца, дори майки с колички, в рамките на градовете, включително при пресичането на пешеходни пътеки посред бял ден. Вече има създадена и неправителствена организация, която подпомага деца, пострадали при тежки пътнотранспортни произшествия и останали инвалиди за цял живот- мотивира въпроса си Фатме Илияз.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |