В новините
 
04.07.2009 11:08   Новината е видяна 4389 пъти
В Русенската корабостроителница – грубо нарушение на трудови права
 След  като работниците от „Корабостроителница-Русе” ЕАД и „Rousse Shipyard JSC” - собственост на немската “Beteiligungsgeselschaft GmbH” потърсиха своите права, от днес мениджърският екип на дружеството прекратява трудовите правоотношения на работещ персонал на основание намаляване обема на работа. Ръководствата на КНСБ и СО на КНСБ в предприятието заявяват, че това е разчистване на сметки с хора, които са изразили своята гражданска позиция чрез медиите по време на протестите.

     В Русенската корабостроителница работят и група виетнамски граждани, поради липса на персонал. След като е налице липса на персонал и предприятието изпитва такава необходимост, стои въпросът на лице ли е изобщо намаляване обема на работа като правно основание за прекратяване на трудовите правоотношения на работници?! Работодателят не е изпълнил законовото задължение да информира представителите на работниците и служителите и самите работници и служители за наличието на свободни работни места в предприятието, както и за икономическото и финансовото състояние на предприятието, което в крайна сметка е довело „до намаляване обема на работа”, с което не е спазена и процедура по чл. 130, ал. 4 от Кодекса на труда (КТ).

     Освен това, преди започване на уволненията мениджърският екип и собственикът на предприятието е трябвало да извършат задължителен подбор по чл. 329 от КТ за длъжностите със сходен характер и функции и изисквания за квалификации, които заемат българските и виетнамските работници и служители.

     СО  на КНСБ днес сигнализира с нарочно  писмо мениджърския екип и собственика  на предприятието. Ръководството на КНСБ и СО на КНСБ настояват мениджърският  екип да спре веднага незаконосъобразните   уволнения. На колектива на предприятието не са изплатени заплати и осигуровки за месец арил, с което се нарушават правата на работещите съгласно Европейската социална харта /Ревизирана/. Тя гласи, че работодателите и държавата са длъжни да осигурят нормален и достоен живот на работниците и гражданите си. Недопустимо е да се изхвърлят работници на улицата, без да са им изплатени заплати и осигуровки, при положение, че същите тези граждани имат задължения към банки, трябва да покриват разходи за ток, вода, парно и др, с което се поставя на сериозен риск тяхното физическо оцеляване.

      Ръководството на КНСБ сигнализира Главна инспекция по труда за случая и заявява, че ако не се спазват законите, ще бъдат организирани синдикални и граждански акции в защита на трудовите и човешки права на работещите в Русенската корабостроителница.




Ключови думи: правоотношения, персонал, КНСБ, работници, заплати,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |