В новините
 
12.07.2009 14:05   Новината е видяна 5150 пъти
Четвъртото издание на изложбата

Събитието започна с поредица оригинални хрумвания  на организаторите. Художникът Нено Белчев направи символична акция, забивайки кирки с надпис България на славянски езици в кола със символите на ЕС. Веднага след официалната част Милен Кръстев, който живее и работи в Базел, раздаде зелени карти за страната Миления. За първи път Варна стана домакин на един от най-големите арт проекти на М-Тел – изложбата, а един от складовете на пристанището се превърна в галерия за съвременно изкуство. За един месец от "зона с ограничен достъп” той става пространство за свободен обмен на художествени идеи.

     За  цялостното преобразуване на пространството в изложбена площ екипът на куратора Ирина Баткова работи 2 месеца по идейната подготовка и още 25 дни по разпределяне на пространството. В него са 45-те творби на участниците тази година, сред които картини, скулптори, инсталации от картон, светлини, прожекции и много други оригинални и нетипични хрумвания.

     Интерес предизвика и новината, че от тази година в експертния екип на проекта се включва Марк Гльоде. Известният куратор за видео и фотография на последните две издания на престижния фестивал "Арт Базел”, критик и преподавател по филмово изкуство става част от международното жури на конкурса. В практиката на Марк Гльоде влизат множество проекти по цял свят – Ню Йорк, Лос Анжелис, Ню Делхи и Берлин. В оценяването на най-добрите работи за 2008 година се включват и новите членове но журито, изкуствоведът Румен Серафимов и художниците Валери Чакалов и Цветан Кръстев.

     "Много  важен момент от развитието  на идеята е изборът на места,  в които авторите свободно  да осъществяват идеите си, без  да се съобразяват с условностите  на музейна или галерийна среда.  Най-хубавото е, че има произведения, които се осъществиха специално за това изложбено пространство. Те са интересни провокации към зрителя и към изложбената зала с нейната работна среда и предназначение", обясни инициаторът на проекта Ирина Баткова.

     На  откриването на изложбата във  Варна присъстваха повече от 800 човека, които бяха посрещнати от елегантния кетъринг на Mr.Baba, тематично заложил на „подноси” и „чинии” от мукава в унисон с обстановката на пристанищното хале. От името на Община Варна приветствено слово произнесе Зам.Кмет Коста Базитов, а от името на домакините Пристанище Варна гостите бяха поздравени лично от г-н Данаил Папазов, Директор на Пристанищния комплекс.

     Изложбата ще остане отворена за посетители в  рамките на един месец.




Ключови думи: Варна, проекти, МТЕЛ,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |