В новините
 
31.08.2010 07:27   Новината е видяна 6263 пъти
На 30-ти август повече от 70 човека отпразнуваха 30 години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас, БДЗП и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организираха един нетрадиционен празник за отбелязване годишнината на резервата.

Прохладното време успя да уплаши повечето от редовните посетители на лугата и лечебната кал, които ежедневно се възползват от гостоприемството на „Черноморски солници” и изпълват басейните с червеникава течност. Специално за тях организаторите поставиха голяма информационна табела за Атанасовското езеро и ползите му за птиците, хората и здравето., защото е важно все повече бургазлии да знаят какво богатство притежаваме в рамките на самия град. Дървената част на табелата бе изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП, а информационната от БФБ. Празничната лента бе развързана от стопанина на резервата – РИОСВ.

Организаторите бяха подготвили интересни информационни материали за всички присъстващи граждани и гости - дипляни, 5 вида стикери, разделители за книги. Всеки гост можеше да си изтегли от забавните „късмети”: „С черна кал се намажи – много здрав ще бъдеш ти!”, „Среща близка с блатна птичка!”, „Към небето погледни, щъркели ще видиш ти!” или да научи полезна информация за езерото.

Интересен и увлекателен беше разказът на специалния гост на тържеството Джон Робъртс от Уелс, който заедно с Таньо Мичев е причината да се обяви резерватът преди 30 години. Джонката, както е известен сред орнитолозите, е бил преподавател в Английската гимназия в Бургас и пръв е организирал мониторинга на езерото.

След поздравленията се намериха достатъчно ентусиасти, които да се потопят в лугата и да се намажат с кал, особено след рекламата на инж. Румен Желев, Директор на РДГ – Бургас, за подмладяващия ефект на калта и за желанието на българите да „хвърлят” кал по другите (този път поне да е лечебна!). Младите и не толкова млади доброволци оформиха с черните си тела 2010 г. (обявена за Година на биоразнообразието) и фигура на пеликан (гледана с много въображение). Всички участници в „голямото мазане” получиха специални тениски „30 г. поддържан резерват Атанасовско езеро”, осигурени от БДЗП.

Огромната празнична торта с пеликан зарадва присъстващите.

Във връзка с годишнината, организаторите на честването обявиха началото на специален Фото конкурс „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта”, подробности за който могат да се намерят на www.bspb.org и www.bbf.biodiversity.bg.


За повече информация:
Стефка Калъчева – PR на РИОСВ – Бургас, тел. 0885/550423
Мариана Вълчева – PR на проекта на БДЗП „Живот за Бургаските езера”,  тел.0879/534016
Радостина Ценова – PR на Българска фондация Биоразнообразие, тел. 0888/508 502





Ключови думи: РИОСВ, БДЗП, Българска Фондация Биоразнообразие, ц,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |