В новините
 
16.12.2010 09:57   Новината е видяна 8985 пъти
Варна изпуснала милиони за пристанищна инфраструктура

Варна проспала раздаването на милиони евро от оперативна програма „Транспорт“, пише „Черно море“ . При последното заседание на комитета за наблюдение по програмата само от нашия град не бил представен проект, който да може да се финансира. Държавният пристанищен оператор – „Пристанище Варна“ ЕАД, кандидатствал с няколко предложения, но всички те били за предпроектни проучвания и техническа помощ, а не за реално изграждане на инфраструктура. Такива проекти няма как да се финансират, уточни генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ кап. Георги Генчев. Той добави, че още през лятото всички пристанищни оператори в страната били събрани на среща в държавното предприятие, за да им се дадат уточнения и напътствия за добрите възможности, които се задават за кандидатстване. На тях им било казано спешно да си готвят проектите, за да може да се представят на заседанието на комитета за наблюдение по програмата, което се е състояло на 9 декември. Вярно, че собственик на инфраструктурата е ДППИ, но ние можем да се заемем само с ремонта и стопанисването й, затова искахме операторите да подготвят проекти, те да дадат сигнали от какво има нужда и какво е добре да се изгради в града, коментира кап. Генчев.

И докато от Варна кандидатстват само с проекти за техническа помощ, Бургас е на път да спечели 30 млн. евро за преустройство и изграждане на голяма зона за обществен достъп и развлечения, подобна на тази, която местната власт се кани да прави на морската гара. Пристанищните оператори в Русе и Лом пък са представили проекти за по 25 млн. евро. В крайдунавските градове се предвижда да се изградят с парите зърнени терминали, а в Лом те дори ще стигнат и за строителството на контейнерен. Почти сигурно е, че проектите и на трите града ще бъдат одобрени. Чакало се единствено становището на отсъстващите от заседанието членове на комитета. Всички присъстващи обаче приели идеите радушно. Във Варна има много идеи, но само с тях не може да се кандидатства пред Брюксел и Европа, коментира генералният директор на ДППИ кап. Георги Генчев. Той посочи, че много се надява местната власт все пак да успее да се обедини около конкретен проект и да го представи на следващото заседание на комитета през юли. Обмисля се дори възможност вместо с пари от Японския заем, изграждането на новия контейнерен терминал да се финансира от оперативната програма.

 

 





Ключови думи: Варна, проекти, Георги Генчев,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |