В новините
 
05.05.2024 11:25
Търсене
 
 
19.08.2010
Ползите от многообразието за едно по-силно общество
Не пропускайте да се насладите на уникалното многообразие от танци и музика. На 21 и 22 август, 5-ят Национален фестивал на етносите – "България за всички", ще посрещне етнически групи и култури от цяла България. Организиран съвместно от Община Варна, читалище "Христо Ботев" и с подкрепата на Министерството на културата, фестивалът цели да изтъкне предимствата на етническото и културното многообразие в нашето общество, показващи красотата на традициите на различните етнически групи. Европейската комисия със своята кампания "За различността. Против дискриминацията.” подкрепя фестивала, на който различни етнически групи имат възможност да празнуват собствените си традиции, като в същото време приветстват различните, независимо от техния расов или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
09.08.2010
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН МВР 08 август 2010
На 07.08.2010 г. около 11.30 ч във Второ РУ “Полиция” – Бургас е получено съобщение от 79-годишен мъж, че два часа по-рано пред сградата на новата поща е бил заговорен от непознат мъж, който му се представил за негов бивш колега. Няколко минути по-късно към тях приближил млад мъж, който заявил, че провежда рекламна кампания на известно фирма за млечни продукти. Двамата мъже убедили тъжителя да участва в “рекламна игра” и като го въвели в заблуждение му отнели 200 лв. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Второ РУ “Полиция” – Бургас. На 07.08.2010 г. в 4.50 ч в оперативната дежурна част на Първо РУ “Полиция” – Бургас е получено съобщение от диспечер на частна охранителна фирма за извършен грабеж в магазин на ул. “Христо Ботев”. При извършената проверка на място е установено, 21-годишната служителка в обекта заявила, че около 4.30 ч на същата дата в магазина влязъл млад мъж с маска на главата. След като заплашил продавачката с пистолет, мъжът отнел наличния оборот от 192 лв. и избягал. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Първо РУ “Полиция” – Бургас.
23.07.2010
ХУДОЖНИКЪТ ПАВЕЛ МИТКОВ СЪС СВОЯ ГАЛЕРИЯ В БУРГАС
Постоянна изложба – базар от картини на даровития български художник Павел Митков ще бъде експонирана днес във фойето на Гранд хотел и СПА “Приморец” в Бургас, съобщи управителят на хотелския комплекс Димитър Караненов. Мястото е подбрано внимателно, съобразявайки се с професионализма и отличните международни оценки за творчеството на младия автор. Зад гърба си, въпреки Христовата възраст, Павел Митков има над 40 самостоятелни изложби в Европа и САЩ: Mанила, Филипините (1998), Дубай, ОАЕ (1998), Тесалоники, Гърция (2000), Будапеща, Унгария (2002), Виена, Австрия (2003), Варшава, Полша (2003), Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго, САЩ (2003-2004), Токио, Япония (2005) и др. Негови картини са в колекциите на: покойния Папа Йоан-Павел II, Н.В. Принц Алберт II – Крал на Белгия, Владимир Путин – Президент на Русия, кметът на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилъри Клинтън.
09.04.2010
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова. Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.
06.04.2010
СВЕТЛАТА СЕДМИЦА
Вчера започна Светлата седмица. Според каноните през нея не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни и няма по-голямо тържество от Христовото възкресение. Светлата седмица 5 април † ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА - ВЕЛИКДЕН. Св. мъченици Агатопод и Теодул. Св. преподобни Марк Атински (Св. Марк Трачески) († ок. 400) 6 април † ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА - ВЕЛИКДЕН. * Успение на св. Методий Славянобългарски († 885). Св. Евтихий, патриарх Цариградски (VI). Свв. мъченици Тимотей и Диоген Македонски 7 април * Светла сряда (Блажи се). Св. преподобни Георги, епископ Митилински 8 април * Светли четвъртък Св. патриарх Йосиф Прекрасни (Целомъдрени) († ок. 1700 г. пр.Хр.). Свв. апостоли Иродион, Агав, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермий от седемдесетте апостоли.. Св. мъченик Павсилип (I-II век). Св. Целестин, папа Римски († 432) 9 април * Светли петък. Животоприемни източник (Блажи се). Св. мъченик Евпсихий († 362) 10 април * Светла събота. Св. мъченици Терентий и Помпий 11 април † Втора неделя след Пасха - ТОМИНА НЕДЕЛЯ. Св. свещеномъченик Антип, епископ на Пергам Асийски (I-II век)
04.04.2010
Възкресение Христово
В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |