В новините
 
29.03.2024 17:05
Търсене
 
 
27.10.2010
Представиха бургаски екопроекти на конференция на ЕС
Пред 150 участника от 45 града от Източна Европа, Кавказките републики и Централна Азия заместник - кметът Атанаска Николова изнесе презентация, показваща инициативите на Бургас по посока справяне с климатичните промени. Представени бяха проектите на Община Бургас за подобряване на енергийните характеристики на многофамилни жилища и обществени сгради /училища, административни, културни институции/; проект за Интегриран градски транспорт, вкл. изграждане на велоалеи и подмяна на автобусния автопарк с такъв, който замърсява по-малко околната среда; поставяне на автономно улично осветление, ползващо слънчева енергия; сформиране на Консултативен съвет за устойчиво енергийно развитие и разработване на дългосрочна енергийна стратегия на община Бургас; провеждане на обществени кампании като Седмица на екологията, Деня без автомобил, отбелязване на Международния ден на земята, Деня на околната среда, др.
13.09.2010
ОПТИМИСТИЧЕН СТАРТ ЗА АЙТОСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ
С близо 50 първокласника повече ще стартира новата учебна година в община Айтос. Броят на учениците, които ще се обучават в общо осем учебни заведения в общината е 2 562-ма. От Дирекция „Образование” в Община Айтос съобщават, че готовността на детските градини и училищата за новата учебна година е много добра. Оптимистично начало за айтоския образователен старт е фактът, че паралелките, предвидени по план са запълнени, групите в детските градини пък са буквално препълнени. Във всички учебни заведения са извършени ремонти, което е доказателство, че директорите от община Айтос успяват много отговорно да управляват делегираните бюджети и освен за заплати и издръжка на училищата, отделят средства и за по-добрите условия в класните стаи. Подменят се дограми, прави се вътрешно боядисване, ремонтират се отоплителните инсталации, сервизните помещения и т.н. Преди първия училищен звънец всички ремонти са приключени, съобщават още от просветната администрация. И шестте общински детски градини със своите филиали в населените места се готвят да открият новата учебна година на 15 септември. В продължение на две години всички детски заведения в община Айтос бяха основно ремонтирани по проекти и програми. През това лято имаше само частични ремонти и препокриване на покривите, заради дъждовете и бурите. В момента се обновяват и съоръженията на детските площадки в дворовете на детските градини в Айтос. Все още няма официален нормативен документ на МОМН за задължително целодневно обучение на първокласниците, но в айтоските училища вече имат нагласи и се опитват да създадат условия, там където такова обучение може да се осъществи. Но в част от учебните заведения на територията на общината, това за сега не може да случи, тъй като не навсякъде има изградена база за столово хранене, е позицията на образователната дирекция.
30.08.2010
30 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ЗА РЕЗЕРВАТ
Има едно място край Бургас, което е птици, сол и хора. Притегателно е за много хора от различни страни и по различни причини. За природолюбителите това е птичият рай на България, където могат да се видят над 300 вида птици, за любителите на здравословния начин на живот, това е мястото, където могат да се отдадат на полезни процедури с лечебна луга и кал, а за кулинарите – това е мястото, където се получава така ценната готварска сол. Да, има такова място, и то се нарича Атанасовско езеро. През 2010 г. се честват 30 години откакто езерото е обявено за резерват – първо природен, а от 1999 г. поддържан. На всяка кръгла годишнина тези, които обичат езерото или работят за неговото опазване, организират малък празник, за да обърнат внимание на ценността или проблемите на резервата. Обикновено празникът е свързан с птиците и включва разходка със солничарското влакче. Тази година обаче три организации обединиха усилия в желанието си да насочат празника не към „обичайните заподозрени” – институции, еколози, а към жителите и гостите на Бургас, които посещават езерото заради неговите лечебна луга и кал, които дори не са чували за резервата или не подозират, че живеят в близост до такова уникално за Европа място. Каним Ви на 30 август 2010 г. (понеделник) от 17:30 часа в Южната част на Атанасовско езеро при басейните с лечебната луга и кал (между Администрацията на Солниците, морето и бившето корабче „Чайка”) на един по-различен рожден ден. Честването на рождения ден на резервата се организира от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ).
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |