В новините
 
28.03.2024 15:49
Търсене
 
 
16.09.2010
В Бургас започна Международният симпозиум по скулптура в камък
„Днес, възстановяваме едно от емблематичните за културния живот на града ни събитие до края на 80-те години – Международният симпозиум по скулптура в камък. С това Бургас отново ще се нареди сред европейските градове, които развиват това трудоемко, но изящно изкуство”, това каза зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева при откриването на първото издание след 22-годишно прекъсване на престижния Международен симпозиум. На срещата, която се състоя на алеята зад Графичната база в Приморски парк, присъстваха 8-те творци, които ще вземат участие в тазгодишното издание на пленера – Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, проф. Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Георги Донов /”Риба”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Живко Седларски, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно /”Scagle” от ит.ез. мрамор/.
30.08.2010
30 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО ЗА РЕЗЕРВАТ
Има едно място край Бургас, което е птици, сол и хора. Притегателно е за много хора от различни страни и по различни причини. За природолюбителите това е птичият рай на България, където могат да се видят над 300 вида птици, за любителите на здравословния начин на живот, това е мястото, където могат да се отдадат на полезни процедури с лечебна луга и кал, а за кулинарите – това е мястото, където се получава така ценната готварска сол. Да, има такова място, и то се нарича Атанасовско езеро. През 2010 г. се честват 30 години откакто езерото е обявено за резерват – първо природен, а от 1999 г. поддържан. На всяка кръгла годишнина тези, които обичат езерото или работят за неговото опазване, организират малък празник, за да обърнат внимание на ценността или проблемите на резервата. Обикновено празникът е свързан с птиците и включва разходка със солничарското влакче. Тази година обаче три организации обединиха усилия в желанието си да насочат празника не към „обичайните заподозрени” – институции, еколози, а към жителите и гостите на Бургас, които посещават езерото заради неговите лечебна луга и кал, които дори не са чували за резервата или не подозират, че живеят в близост до такова уникално за Европа място. Каним Ви на 30 август 2010 г. (понеделник) от 17:30 часа в Южната част на Атанасовско езеро при басейните с лечебната луга и кал (между Администрацията на Солниците, морето и бившето корабче „Чайка”) на един по-различен рожден ден. Честването на рождения ден на резервата се организира от Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ).
26.08.2010
Световният фолклор отново е в Бургас
С пъстроцветно дефиле на 11 фолклорни състава от 10 държави по централните бургаски улици, бе открито 38-мото издание на Международния фолклорен фестивал. За първи път в 45-годишната история на фестивала зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева издигна официално неговото знаме на сцената в Летния театър. Самият флаг беше внесен през централния вход на театъра под аплодисментите на пубиката. Силно аплодирани бяха и гостите от фолклорен ансамбъл „Тракия Пловдив”, които доказаха, че съвсем заслужено получават наградата „Нестинарка” - за цялостен принос в развитието и популяризирането на българския танцов и песенен фолклор в страната и чужбина. В следващите дни на фестивала жителите и гостите на Бургас могат да се насладят на песните и танците на фолклорни състави от Башкортостан, Босна и Херцеговина, Грузия, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия, Турция и Япония, както в Летния театър от 20.00 ч., така и на откритата сцена пред Общината от 19.00 ч.
22.08.2010
„ЖРЕЦИ НА МУЗИТЕ” ТРЪГНАХА ОТ ЦАРЕВО С МУЗИКА И ОГЪН
С огън, музика и танц беше вдигната завесата на петия младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите” на 21 август. Небето над град Царево се обагри от уникалното огнено шоу, а аплодисментите на публиката сложиха началото на една десетдневка, която ще бъде изпълнена с много изкуство, театър, музика и танц – чак до 29 август, когато е и официалното закриване на фестивала, отново в град Царево. Официалната церемония по откриването бешепочетена от вицеконсула на Руската федерация във Варна Владимир Чертков, който сам призна, че остава без думи пред таланта на децата, дошли от цяла България, Франция и Русия да радват жителите и гостите по Южното ни Черноморие. От сцената поздравленията си към участниците и жителите на общината отправи и кметът на Царево Петко Арнаудов.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |