В новините
 
28.03.2024 17:14
Търсене
 
 
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
01.09.2010
Арменците в Бургас - с фестивал от днес до 5 септември
Фестивал „Дни на арменските традиции и култура”се провежда за пръв път в Бургас в дните от 1 до 5 септември, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. Над 100 арменци от цялата страна ще се включат във фестивала, организиран от сдружение „Единни арменци”. Във фестивала ще участват танцови състави от Бургас, София, Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора. Има участие и от Видин, където арменците са 25 и двама от тях участват. Повечето от участниците във фестивала са самодейци. Сред тях има четири ансамбъла, три вокални групи и една театрална детска група. Фестивалът започва днес с музикално-поетична вечер с участието на д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазването и спорта, които от години се занимава с писане на поезия. Ще има среща-разговор с него в сградата на Областна управа от 19.00 часа
04.08.2010
КОСМИЧЕСКА РАПСОДИЯ В БУРГАС
„Космическа рапсодия” е името на третата, последна книга – билингва на български и английски език на  
Георги Пенков, която се издава две години след смъртта на поета и двадесет и осем години след нейното написване. Фантастичният роман в стихове заедно с другите му две преиздадени книги „Пришълците” и „Тъжна палитра” ще бъдат представени от режисьора Симеон Димитров в Бургаска художествана галерия „Петко Задгорски” на 6 август от 20.00 часа. Съпругата на поета, Живка Пенкова и техният син, които издават книгите му и по чиято инициатива ще се състои премиерата, са пристигнали от Испания, специално за случая.
09.04.2010
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова. Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.
01.02.2010
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса. Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения. В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |