В новините
 
28.03.2024 22:13
Търсене
 
 
09.01.2010
Божидар Димитров: Възродителният процес е несравним с изселването на тракийските българи
Смятах, че въпроса с компенсациите трябва да бъде решен справедливо преди Турция да стане член на ЕС и че това е условие, а не пожелание, казва министърът, отговарящ за българите в чужбина -Г-н Димитров, премиерът Борисов остана недоволен след вашите изказвания за изплащане на компенсации за тракийските бежанци, като условие за влизане на Турция в ЕС. Съжалявате ли, че изобщо се изказахте по въпроса? -Сбърках в това, че неправилно бях интерпретирал за себе си предприсъединителния доклад от началото на миналата година за напредъка на Турция по отношение кандидатурата й за ЕС. В него се казва, че въпросът с компенсациите за тракийските бежанци трябва да бъде решен справедливо. Аз смятах, че това е условие за приемането на Турция в ЕС, но се оказа, че не е условие, а само едно пожелание, което няма юридическа стойност. И аз, заявявайки това в публичното пространство, поставих в много неудобно положение премиера, тъй като такова решение на правителството или на Народното събрание няма. И това наистина е тежък гаф. Аз съм готов да понеса своята отговорност за него. -Някои от критиците на каузата за изплащането на компенсации за тракийските бежанци твърдят, че Турция също може да прояви такива претенции заради т. нар. възродителен процес... -Не е така. При възродителния процес на изселниците не са им отнети имотите. На тях не им е отнето гражданството. Докато през 1913 г. на българите е отнето и поданството, както се е казвало тогава. Освен това тогава около 50 хиляди българи са загубили живота си, били са изклани. Докато по време на възродителния процес такова нещо не се е случило. Имаше една голяма екскурзия, но дори и тя не беше насилствена. Много от изселените с турски имена се завърнаха по родните си места в своите си имоти. Т.е. те просто са били на една голяма екскурзия. Така че нещата са несравними. Не са сравними и с т. нар. изселвания от 1878 г. до 1889 г., тъй като и тогава изселването беше доброволно, а тези, които завинаги скъсваха с България най-спокойно си продаваха имотите. Конфискувани турски имоти няма. -Защо турската страна никога не е започнала да изплаща тези компенсации, след като се е съгласила да подпише Ангорския договор?
07.11.2009
Кандидат-лидерите на НДСВ представиха своите концепции пред членове и симпатизанти на партията в Бургас
На 6 ноември в Бургас в х-л „Аква” от 18.00ч. се проведе 5-тата регионална среща с актива на НДСВ от Югоизточна България. На нея четиримата кандидати за председателския пост представиха концепциите си за бъдещото развитие на партията. Жребият изтеглен в началото на срещата определи реда на представяне на кандидатите – Николай Василев, Илия Лингорски, Христина Христова и Биляна Раева. Бившият министър Николай Василев в своето експозе отбеляза, че печалившата стартегия за развитието на партията е воденето на дясно-центриска политика като ПП „НДСВ”, трябва да спре да се възприема като „балансираща”. Той подчерта, че за да участва в политическия живот е необходимо да се създаде „правителство в сянка”. Според него няма различия в идеите между останалите кандидати, единствената разлика е в „етикета, който представя този продукт – дясно центристка партия”. Василев отбелза, че НДСВ винаги е била най-реформаторската и модерна партия в България.
12.10.2009
Половината публични дружества са заплашени от сваляне от борсата
Новата година е добра причина да започнеш на чисто. Може да се оттървеш от вреден навик или просто да промениш нещо. С началото на следващата година Българската фондова борса (БФБ) е решила да направи нещо подобно. Тогава над 200 публични компании (при общо около 400) може да се окажат негодни за търговия на регулиран пазар заради новите борсови правила, които влязоха в сила от 1 октомври. Застрашените дружества имат по-малко от три месеца гратисен период, в който, ако не отговорят на определени критерии за ликвидност, ще бъдат делиствани. За този период с книжата им трябва да има оборот от поне 4 хил. лв. на месец и средномесечно по 5 сделки. Ако не отговарят на критериите, могат да сключат договор с инвестиционен посредник, който да е маркет-мейкър и да осигурява ликвидност на акциите. В средата на годината дружествата вече получиха една отсрочка от три месеца по предложение на борсата. Оттам обаче коментираха, че сроковете сега няма да се променят.
09.10.2009
СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ – РАЗВИТИЕ, ПЕРСПЕКТИВИ И РЕШЕНИЯ
Българското учителство заедно с цялото население на страната плати и продължава да плаща високата социална цена прехода. Хиляди учители бяха съкратени, огромен брой училища бяха закрити, особено в селата, без сериозна алтернатива за осигуряване на образование на живеещите в тях деца. Учителите приеха трудностите в името на изграждане на съвременна образователна система, осигуряваща качествено образование за подрастващите, което отговаря на европейските стандарти. От двадесет години българското учителство, обединено в преобладаващата си част в своите професионални синдикални организации в системата на КНСБ, отстоява необходимостта от повишаване качеството на образователната система, както и своите трудови права и интереси, включително и чрез стачки и протести. Но главното е, че през този период поставихме основите на социалния диалог в системата на средното образование, на партньорските отношения с управляващите.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |