В новините
 
25.04.2024 16:25
Търсене
 
 
27.12.2010
Стефановден
Именници: Стефан, Стефана, Стамен, Стоимен, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Стойо, Стойка, Станка, Станко, Стоян, Стоянка, Таня, Таню, Запрян, Запряна, Цанка, Цонко. Св. първомъченик и архидякон Стефан - след възнесението на Господа поставен за дякон, обслужвал верните. Усърден в служението, той е първият мъченик за Христа. В защита на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден - с камъни убит в 37 година. Днес Църквата празнува паметта на своя първомъченик св. Стефан. Животът на светеца до времето на избора му за дякон от апостолите (Деян. 6:5) за нас остава напълно неизвестен. Ние не знаем нито кога се е родил, нито кога и от кого е бил обърнат в християнството. Нещо повече, всичките ни основни сведения за подвига и делото на този дивен "мъж, изпълнен с вяра и Дух Светий", дължим на перото на св. ап. Лука и неговата книга "Деяния на светите апостоли". Св. Епифаний Кипърски (+403 г.) в своето "Срещу ересите" (Panarion), споменава св. Стефан измежду числото на седемдесетте апостоли. Някои изследователи считат, че това свидетелство на св. Епифаний не заслужава доверие, но техните мнения не се базират на някакво конкретно доказателство. Сведения от по-късно време дават на някои основание да допуснат, че св. Стефан е роднина на св. ап. Павел.
19.12.2010
Актуална обстановка по пътища от РПМ на 19.12.2010
Път I-5 Хасково Димитровград; Път I-8 Хасково-Извор-Върбица;АМ "Марица" между Свиленград и Любимец са временно затворени затворени за моторни превозни средства. На Пътя Русе - Бяла отпада ограничението за товарни автомобили без ремаркета и полу-ремаркета. В района на град Бяла всички товарни автомобили да се движат с вериги поради обилен снеговалеж. Всички автомобили да са с вериги по пътя Варна-Бургас, през Слънчев бряг и прохода Петрохан, товарните автомобили да са с вериги по пътя Батак-Доспат, Доспат-Гоце Делчев, Девин-Михалково и Градец-Ичера-Сливен, товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Троян-Кърнаре, по пътя Батак-Доспат. Гоце Делчев-Доспат, Девин-Михалково, Юндола-Белово, Юндола-Велинград-Аврамови колиби, Велинград-Сърница, Градец-Ичера-Сливен и в района на Велинград. Товарните автомобили да са с вериги без ремаркета и полуремаркета през прохода Вратник. Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 5 тона по пътя Стрелча-Копривщица, над 10 тона – през прохода Шипка, Вратник и Петрохан, над 20 тона през Айтоски проход.
02.11.2010
Откриват паметника на поетесата Петя Дубарова
Броени дни остават до откриването на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас. Мястото, което е отредено за поставяне на монумента, е алеята на която се намира и паметникът на бургаския поет Христо Фотев, до „бялата чешма”. Дългоочакваното събитие е насрочено за 5 ноември /петък/ от 16.30 часа, когато е и началото на музикално-поетичния спектакъл, посветен на младата поетеса. В програмата ще прозвучат стихотворения и песни по стихове на Петя Дубарова, изпълнени от актрисата Юлияна Султанова и Ваня Костова, песни на бардовете Иван Ненков и Георги Богданов и стихотворение на бургаската поетеса Венда Райкова, посветени на Петя. Освен това ще бъдат прожектирани и автентични кадри от българския игрален филм на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа” от 1978 г., в който участва и Петя Дубарова.
09.03.2010
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА БРЕГА
КИНО „ТРАКИЯ“ 11 март, четвъртък 19.00 – Зад кадър, реж. Светослав Овчаров Официално откриване 12 март, петък 16.00 – Добре дошли, реж. Филип Лиоре 18.00 – Объркана броеница, реж. Махмут Фазъл Чошкун 20.00 – Прешъс, реж. Лий Даниълс 13 март, събота 16.00 – Европолис, реж. Костадин Бонев 18.00 – Уиски с водка, реж. Андреас Дресен 20.00 – Прислужницата, реж. Себастиан Силва 14 март, неделя 16.00 – Тъпан, барабан, реж. Алексей Мизгирьов 18.00 – Ливан, реж. Самуел Маоз 20.00 – Пътуващо кино, реж. Титус Мунтеан 15 март, понеделник 17.00 – Филми от конкурса JAMESON 18.00 – Другият бряг, реж. Георгий Овашвили 20.00 – Бялата лента, реж. Михаел Ханеке 16 март, вторник 17.00 – Филми от конкурса JAMESON 18.00 – Война за опиум, реж. Сидик Бармак 20.00 – Аквариум, реж. Андреа Арнолд 17 март, сряда 17.00 – Филми от конкурса JAMESON 18.00 – Сън, реж. Ким Ки-Дук 20.00 – Анна Каренина, реж. Сергей Соловьов 18 март, четвъртък 17.00 – Филми от конкурса JAMESON 18.00 – Гигант, реж. Андриан Биниес 20.00 – Покани ме да вляза, реж. Томас Алфредсон 19 март, петък 17.00 – Град Паника, реж. Стефан Обие и Венсан Патар 19.00 – Храна за душата, реж. Фатих Акин Официално закриване КУКЛЕН ТЕАТЪР 15 март, понеделник 19.00 – Късометражни филми 16 март, вторник 19.00 – Пророк, реж. Жак Одиар 17 март, сряда 19.00 – Според размера, реж. Шарон Маймон и Ерез Тадмор 18 март, четвъртък 19.00 – Убежище, реж. Франсоа Озон
22.10.2009
Черноморец - Поморие елиминира Ботев - Криводол с гол в последната минута от дузпа
Отборът на Черноморец - Поморие” елиминира „Ботев” /Криводол/ в турнира за купата на България „Форд Мото Пфое” след изстрадана победа с 1:0 с гол от дузпа в 120-ата минута. Мачът от първия кръг на надпреварата беше наблюдаван 200 зрители на стадионът в градчето на 20 км от Бургас. 90 минути не стигнаха на втородивизионните съперници да си отбележат гол и спорът беше разрешен в сетния миг. В последната минута на второто продължение от 15 минути Галин Димов беше повален в наказателното поле и Любомир Божинов стреля безпогрешно от бялата точка. След последния сигнал гостите се нахвърлиха върху главния съдия Христо Христов /СтЗ/, но охранителите и служебните лица го спасиха от саморазправа. Футболистите на „Ботев” пробваха да си излеят гнева и върху униформените пазители на реда, ала бяха озаптени навреме.
12.10.2009
ПИАНО ПАДНА ДО ОРЛИН ГОРАНОВ НА ЗЛАТЕН КЕСТЕН 2009
Пианото на композитора Нелко Коларов се строполи на сцената по време на рецитала на Орлин Горанов на шлагерния фестивал „Златен кестен 2009” в Петрич. Инцидентът се случи още на първата песен на гласовития оперно-естраден певец „Да започнем отначало”. Музикалният инструмент се откачи от стойката си и за малко не отсече краката на пианиста на Робин Гиб от „Би Джийс”. По чудо остана незасегнат от повреда и самият синтезатор, та любимецът на няколко поколения успя да зарадва почитателите в най-южния град на България с хитовете си. Около час Орлин Горанов изпълни някои от най-популярните си песни като „Светът е за двама”, „Заминават си птиците”, „Като дъх на утрин” и италианската канцонета „О, соле мио”. Певецът направи и ефектно шоу за публиката, като се включваше и в танците на балета от Югозападния университет „Неофит Рилски” - Благоевград. Дуетната половинка на Кристина Димитрова демонстрира и известното си чувство за хумор, като от дефекта с пианото направи ефект. „На следващата песен може да не ръкопляскате толкова силно, за да не падне пак”, пошегува се попзвездата преди да обяви второто си изпълнение. Орлин, а и останалите участници и организаторите не пропуснаха да благодарят за перфектното озвучаване на „Саламандър мюзик”.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |