В новините
 
28.03.2024 19:41
Търсене
 
 
20.12.2010
Игнажден - от това кой пръв ще влезе в къщата ви, зависи каква ще е годината
Това, което установяваме за Игнажден (виж по-долу) е, че днес не трябва да се работи! Именници са Игнат (на латински името значи "огън"), Огнян, Огняна, Пламен. Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Той е бил епископ на града в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Той е ученик на апостол Йоан осъден на смърт от римския император Траян. Игнажден е ден, в който би трябвало да се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Народна метеорология Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари Народни поверия, свързани с празника Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.
22.11.2010
Нов клуб към БМЧК-Бургас
На 18. 11.2010г. бе учреден нов клуб на БМЧК-Бургас в Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев” Бургас. В новосформирания клуб се включиха 24 доброволци, които изявиха желание да участват в дейностите на организацията. Бе им направена презентация за БМЧК – историята, дейностите, основните принципи и мисията на младежката структура. На финала членовете на клуба си избраха клубен координатор и си изработиха план за действие в съответствие с предстоящите кампании в организацията. Те проявиха интерес към коледната инициатива на БМЧК-Бургас „Подари Коледа”, както и към предстоящото отбелязване на 1 декември , Световен ден за борба със СПИН. БМЧК-Бургас има над 200 членове и доброволци, които работят по направленията Първа помощ, Екология, Здраве и Социални дейности. Те организират акции и благотворителни кампании, участват в обучения и семинари, изнасят лекции в училищата и промотират здравословния начин на живот.
14.12.2009
Hypnotic с ново вдъхновение, празнуват Коледа с Живко Петров Трио
След любовната криза, момичетата от квартет Hypnotic са завладяни от ново вдъхновение. Очаровани от срещата си с триото JP3 и обединени от любовта си към музиката, те подготвят уникален проект в компанията на изключителните музиканти - маестро Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани). Често сравянвани с Bond, талантливите цигуларки са щастливи да покажат индивидуалния си стил и да заявят едно различно присъствие на музикалната сцена. Hypnotic ще представи първия си самостоятелен концерт в Коледната нощ на 25 декември. Магнетичният момичешки квартет ще сподели своето изкуство с ценителите на красивата музика в столичния Sofia Live Club. Първата част на празничния концерт ще е изразено джазова. Класическото модерно звучене на Hypnotic ще бъде оцветено с джаз вариациите на триото JP3. Акцент в тази първа част ще бъдат няколко страстни аржентински танга, които музикантите подготвят за изисканата публика. Специална изненада ще бъде гост-вокалът Simon Rain. Той ще изпълни парчета от новия си проект 1+1=1, за който чаровната четворка записа щрайхове през лятото.
03.12.2009
Дядо Коледа пристига в Бургас Плаза Мол на ATV
Белобрадият старец ще радва посетителите на търговския център в специален Коледен кът На 5 декември Дядо Коледа, Снежанка и едно от джуджетата ще озвучат Бургас със своите ATV-та и ще и ще паркират нестандартните си превозни средства пред Бургас Плаза Мол точно в 16.00 часа. Посетителите на търговския център ще имат възможност да присъстват на най-забавното пристигане на белобрадия старец и неговите помощници. В 16.30 часа Дядо Коледа ще открие специалния увеселителен Коледен кът на втория етаж на търговския център и веднага ще започне да раздава подаръци от Коледната томбола на Бургас Плаза. Всеки от късметлиите ще получи по една от над 100-те награди, осигурени от търговските вериги в мола - Carrefour, KFC, Elite Shoes, Esprit, Genesis, Foot Comfort, Hippoland, Kenvelo, Kolev & Kolev, Kreo Group, My Computer, Natural Beauty Products, New Silhouette, Noa Coffee, Triumph, UB Jeans, Uni Clean, Yan Coffee Break, DOMO, Subra, Camel Active, Valentino Chocolate House.
27.11.2009
Коледният сезон в Бургас Плаза Мол започва с Деси Слава
Звездният Коледен сезон в Бургас Плаза Мол започва на 28 ноември (събота), когато поп-фолк дивата Деси Слава ще запали светлините на 8-метровата Коледна елха. Чаровната певица ще постави началото на многобройните Коледни изненади, подготвени от търговския център като поздрави всички посетители с едночасов концерт, започващ в 18.30 часа. В периода 28 ноември - 5 декември в Бургас Плаза ще бъде организирана Коледна томбола. Всеки посетител ще може да участва като напише името и координатите си върху касова бележка от покупка в мола и я пусне в една от Коледните урни. На 5 декември в 16.00 часа Дядо Коледа ще изтегли имената на късметлиите от томболата. Всеки от тях ще получи по една от над 100-те прекрасни награди, осигурени от търговските вериги в Бургас Плаза Мол - Carrefour, KFC, Elite Shoes, Esprit, Genesis, Foot Comfort, Hippoland, Kenvelo, Kolev & Kolev, Kreo Group, My Computer, Natural Product, New Silhouette, Noa Coffee, Triumph, UB Jeans, Uni Clean, Yan Coffee Break, DOMO, Subra.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |