В новините
 
20.04.2024 16:43
Търсене
 
 
14.02.2011
За пълна забрана на тютюнопушенето на обществените места настояват от „Без дим”
Започване на законова процедура по възстановяване на пълната забрана за тютюнопушене на всички обществени места поискаха вчера на пресконференция от Гражданска инициатива “България без дим” и Коалиция “За живот без тютюнев дим”, в която членуват над 35 неправителствени организации. Те ще работят активно за влизането в сила на тоталната забрана за тютюнопушене през 2012 г. “До тогава обаче, държавата трябва да прилага стриктно наредбата, регламентираща къде и при какви условия може да се пуши”, каза Мариана Тодорова от гражданската инициатива. Тя призова Министерство на здравеопазването да насърчи гражданското участие в контрола спрямо спазването на наредбата в обществените сгради и заведенията, както и да изгради единен телефонен номер и сайт за подаване на сигнали онлайн.
02.12.2010
Информационна кампания ще насърчава паспортизацията на сградите в Бургас
До края на 2011 г. всички стари и новопостроени сгради трябва да се сдобият с технически паспорти. Това е документация, съдържаща основните характеристики на строежите, мерки за тяхното поддържане и ремонт, указания за безопасна експлоатация и данни за енергийнa ефективност. В тази връзка днес омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов и главният архитект на Общината Веселина Илиева дадоха съвместна пресконференция, на която бяха представени информационни материали в помощ на гражданите и най-вече управителите на етажна собственост, в чиято отговорност е въпросната паспортизация. Според омбудсмана на Бургас повечето хората смятат, че някой друг трябва да решава проблемите на жилищните сгради, в които живеят, но това не е така – като собственици или съсобственици, те следва сами да носят отговорност за тяхното състояние и поддръжка. Това е и целта на информационната кампания, инициирана от него и общинска администрация – хората да осъзнаят, че от тях зависи нещата да се случват, както и да бъдат улеснени при изпълнение на законовите разпоредби и процедури.
06.10.2010
15 минутна почивка за дебатите в Народното събрание след словото на Волен Сидеров за тракийци
Представители на ВМРО и телевизия СКАТ вчера се разгневиха на бургаските депутати, защото не се явиха на среща по темата „Защо е важно да подкрепим референдум против членството на Турция в ЕС”. Форумът бе обявен за 11 часа вчера в Капитанската зала на хотел „България” в Бургас. На него по предварителна програма трябваше да присъстват както граждани, така и народни представители от всички политически сили, които са били поканени, за да дискутират темата за допитването до народа. Никой от бургаските избраници обаче не се яви в залата, а срещата за малко да се провали напълно, тъй като стана ясно, че предния ден неизвестно лице се е опитало да я саботира. Лидерът на ВМРО Георги Дракалиев и водачът на „Независимите” в Общинския съвет в Бургас Валентин Касабов бяха посрещнати в залата с новината, че в неделя в хотела се обадил женски глас, който заявил, че събитието се отменя за вторник от 10,30 часа. След кратка суматоха все пак представителите на ВМРО и СКАТ дадоха пресконференция за медиите, като нарекоха объркването „опит за провокация”.
16.12.2009
Проект на закон за развитието на академичния състав в Р България
От 15.00 ч. утре, 16 декември, 2009 г. Национален браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ ще внесе в Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-то НС Становище относно Проект на закон за развитие на академичния състав. Законопроектът беше представен от министъра на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов по време на конференция, организирана от НБС „ВОН” – КНСБ с председател доц. д-р инж. Лиляна Вълчева. На конференцията, в която участва и проф. Борислав Борисов – председател на Съвета на ректорите, бяха обсъдени и Конкретни механизми за постигане на нови придобивки за работещите във ВУ и БАН през 2009 г. и предизвикателствата пред КТД, произтичащи от новия бюджет 2010. Доц. Вълчева представи анализ на Кадровото състояние на българската наука. СТАНОВИЩЕ на ВОН-КНСБ Относно: Проект на закон за развитието на академичния състав в Р България ВОН-КНСБ ще подкрепи проектозакона, поради факта, че много от направените предложения са взети предвид, но и с очакване за повече стимули в професионалната реализация на младите учени и преподаватели, както и за по-свободно кариерно развитие в системата на висшето образование и науката. След дискусия, участниците във форума на ВОН-КНСБ, изразиха безпокойство, че и в последната редакция на проектозакона останаха проблемни два казуса, за решаването на които предлагаме следното: 1. Контролната комисия (КК) трябва да се определя със заповед на министър-председателя и да е на квотен принцип, подобно на Националния съвет за трипартитност в МС, т. е. в нея да участват представители на МОМН, на Съвета на ректорите и на др. научни организации, както и на национално представителните синдикати (по предложение на всяка институция). Министърът на образованието, младежта и науката по право да е председател на КК, а заседанията й да се председателстват на ротационен принцип от представителите на съответните институции. Само така може да се осигури повече прозрачност и демократичност при взимането на решения, без да се нарушава автономията на образователните и научните институции в България. 2. За действието на чл. 17 (1) за заемането на академични длъжности от млади хора само с придобита научна степен “Доктор” в ПРЕХОДНИТЕ РАЗПОРЕДБИ да се заложи гратисен период до 7 (седем) години (различен за всяко професионално направление) като асистентите се назначават на срочен договор и в този срок имат задължение за подготовка и защита на дисертация. Така отпада дискриминационният подход, заложен в чл. 17 (2), спрямо нецитираните ВУ.
01.07.2009
Община Несебър няма да спира плащането на тока на Слънчев бряг - Изток
Община Несебър няма да прекрати плащането на електричеството на Слънчев бряг - Изток. Това обяви кметът на Несебър Николай Димитров на специална пресконференция в морския град. Той подчерта, че решението да не се прекратява издръжката на осветлението в тази зона на курорта е продиктувано от желанието на общината да създаде условия за всички, обвързали прехраната или бизнеса си със Слънчев бряг, да работят нормално. По този начин се подпомагат не само местните граждани, но и целия туристически бранш. Николай Димитров уточни, че общинското ръководство не е заплашено от санкции при евентуално решение за спиране на тока. Договорът със „Слънчев бряг” АД, който е до края на месец октомври, предвижда възможност за едностранно прекратяване след 10-дневно писмено предизвестие до другата страна. „Не договорът ни спира да прекратим плащанията, а добрата ни воля да не позволим провал на Лято 2009”, каза кметът на Несебър.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |