В новините
 
28.03.2024 12:54
Търсене
 
 
16.12.2009
Проект на закон за развитието на академичния състав в Р България
От 15.00 ч. утре, 16 декември, 2009 г. Национален браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ ще внесе в Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-то НС Становище относно Проект на закон за развитие на академичния състав. Законопроектът беше представен от министъра на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов по време на конференция, организирана от НБС „ВОН” – КНСБ с председател доц. д-р инж. Лиляна Вълчева. На конференцията, в която участва и проф. Борислав Борисов – председател на Съвета на ректорите, бяха обсъдени и Конкретни механизми за постигане на нови придобивки за работещите във ВУ и БАН през 2009 г. и предизвикателствата пред КТД, произтичащи от новия бюджет 2010. Доц. Вълчева представи анализ на Кадровото състояние на българската наука. СТАНОВИЩЕ на ВОН-КНСБ Относно: Проект на закон за развитието на академичния състав в Р България ВОН-КНСБ ще подкрепи проектозакона, поради факта, че много от направените предложения са взети предвид, но и с очакване за повече стимули в професионалната реализация на младите учени и преподаватели, както и за по-свободно кариерно развитие в системата на висшето образование и науката. След дискусия, участниците във форума на ВОН-КНСБ, изразиха безпокойство, че и в последната редакция на проектозакона останаха проблемни два казуса, за решаването на които предлагаме следното: 1. Контролната комисия (КК) трябва да се определя със заповед на министър-председателя и да е на квотен принцип, подобно на Националния съвет за трипартитност в МС, т. е. в нея да участват представители на МОМН, на Съвета на ректорите и на др. научни организации, както и на национално представителните синдикати (по предложение на всяка институция). Министърът на образованието, младежта и науката по право да е председател на КК, а заседанията й да се председателстват на ротационен принцип от представителите на съответните институции. Само така може да се осигури повече прозрачност и демократичност при взимането на решения, без да се нарушава автономията на образователните и научните институции в България. 2. За действието на чл. 17 (1) за заемането на академични длъжности от млади хора само с придобита научна степен “Доктор” в ПРЕХОДНИТЕ РАЗПОРЕДБИ да се заложи гратисен период до 7 (седем) години (различен за всяко професионално направление) като асистентите се назначават на срочен договор и в този срок имат задължение за подготовка и защита на дисертация. Така отпада дискриминационният подход, заложен в чл. 17 (2), спрямо нецитираните ВУ.
09.10.2009
СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ – РАЗВИТИЕ, ПЕРСПЕКТИВИ И РЕШЕНИЯ
Българското учителство заедно с цялото население на страната плати и продължава да плаща високата социална цена прехода. Хиляди учители бяха съкратени, огромен брой училища бяха закрити, особено в селата, без сериозна алтернатива за осигуряване на образование на живеещите в тях деца. Учителите приеха трудностите в името на изграждане на съвременна образователна система, осигуряваща качествено образование за подрастващите, което отговаря на европейските стандарти. От двадесет години българското учителство, обединено в преобладаващата си част в своите професионални синдикални организации в системата на КНСБ, отстоява необходимостта от повишаване качеството на образователната система, както и своите трудови права и интереси, включително и чрез стачки и протести. Но главното е, че през този период поставихме основите на социалния диалог в системата на средното образование, на партньорските отношения с управляващите.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |