В новините
 
28.03.2024 19:07
Търсене
 
 
08.02.2011
Жул Верн - една подсказка от Google
Жул Верн се е родил на днешната дата преди 183 години в Нант, Франция. Той е една от личностите, чиито предсказания, да ги наречем фантазии, се сбъдват. У нас той е познат с романите си, чиито герои и main lines, в мислите ни са нарицателни. Жул Верн е автор на пиеси, либрета за оперети, разкази и на 65 романа. Романите на Жул Верн са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории. Той предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Общоприето мнение е. че той е един от бащите на научната фантастика. По образование Жул Верн е юрист, но всеизвестен факт е, че правото не е неговото амплоа, или по-скоро е временен източник на прехрана. За съжаление днес децата и младите хора познават героите му и техните приключения най-вече от анимационните филми.
01.02.2011
Трифон зарезан
Хубавото на наличието на два стила - нов и стар, е, че някои тачени от нас празници се удвоиха. По-скоро онези празници, в края на които човек вижда всичко хубаво, розово и двойно. Днес е Трифон Зарезан - след две седмици също. Тъй като ни е присърце 14 февруари, ще пропуснем днешното слово. Именници: Трифон, Трифонка Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Но наследникът на Гордиан - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празникът се нарича още Трифон зарезан, Зарезановден, Трифун чипия, Трифун Зарезой, Триун пияница
27.12.2010
Стефановден
Именници: Стефан, Стефана, Стамен, Стоимен, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Стойо, Стойка, Станка, Станко, Стоян, Стоянка, Таня, Таню, Запрян, Запряна, Цанка, Цонко. Св. първомъченик и архидякон Стефан - след възнесението на Господа поставен за дякон, обслужвал верните. Усърден в служението, той е първият мъченик за Христа. В защита на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден - с камъни убит в 37 година. Днес Църквата празнува паметта на своя първомъченик св. Стефан. Животът на светеца до времето на избора му за дякон от апостолите (Деян. 6:5) за нас остава напълно неизвестен. Ние не знаем нито кога се е родил, нито кога и от кого е бил обърнат в християнството. Нещо повече, всичките ни основни сведения за подвига и делото на този дивен "мъж, изпълнен с вяра и Дух Светий", дължим на перото на св. ап. Лука и неговата книга "Деяния на светите апостоли". Св. Епифаний Кипърски (+403 г.) в своето "Срещу ересите" (Panarion), споменава св. Стефан измежду числото на седемдесетте апостоли. Някои изследователи считат, че това свидетелство на св. Епифаний не заслужава доверие, но техните мнения не се базират на някакво конкретно доказателство. Сведения от по-късно време дават на някои основание да допуснат, че св. Стефан е роднина на св. ап. Павел.
26.12.2010
Св. Йосиф Обручник и цар Давид
Имен ден: Йосиф, Давид. Св. праведни Йосиф Обручник бил син на Иаков от рода Давидов, живял в Назарет, дърводелец - в негови грижи била поверена св. Дева Мария. По св. предание е завършил живота си след като Иисус Христос станал на дванадесет години. След кончината на жена си Саломия свети Иосиф живеел във вдовство достатъчно дълго време, прекарвайки дните си в чистота. В светото Евангелие неговият свят и непорочен живот е засвидетелстван от следните, макар и кратки, но твърде похвални думи: "А Иосиф, мъжът й, понеже беше праведен" (Мат. 1:19). И кое може да бъде по-голямо от такова свидетелство? Той бил толкова праведен, че със светостта си надминал другите праведни праотци и патриарси. Защото, кой е бил достоен да стане обручник и мним мъж на Пречистата Дева, Майката Божия? И кому била дадена такава чест ­ да стане официално признат баща Христов?
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |