В новините
 
28.03.2024 14:43
Търсене
 
 
01.09.2010
Арменците в Бургас - с фестивал от днес до 5 септември
Фестивал „Дни на арменските традиции и култура”се провежда за пръв път в Бургас в дните от 1 до 5 септември, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. Над 100 арменци от цялата страна ще се включат във фестивала, организиран от сдружение „Единни арменци”. Във фестивала ще участват танцови състави от Бургас, София, Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Сливен, Ямбол, Стара Загора. Има участие и от Видин, където арменците са 25 и двама от тях участват. Повечето от участниците във фестивала са самодейци. Сред тях има четири ансамбъла, три вокални групи и една театрална детска група. Фестивалът започва днес с музикално-поетична вечер с участието на д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазването и спорта, които от години се занимава с писане на поезия. Ще има среща-разговор с него в сградата на Областна управа от 19.00 часа
30.08.2010
Българка е сред основните организатори на Яхтеното шоу в Монако
Варненката Ана Иванова, която през 2008-ма беше провъзгласена за „Мисис България Вселена”, а през 2009-та грабна титалата „Мисис Вселена Европейски Съюз”, живее от 5 години на Лазурния бряг и е дясната ръка на кмета на Босолей /предградие на Монако/ - Жерар Спинели. Красивата българка е не само изключителен пример за успял сънародник в чужбина, но и впечатлява с рядка скромност. 32-годишната Ана е политолог по образование и майка на близначките Валерия и Доротея /на 6 г/. Като собственик на модна агенция Butterfly и асоциация Fashion Butterfly, Иванова е ексклузивен притежател на лицензиите за всички конкурси за красота във Франция – „Mini Princess&Prince”, „Miss Mama Noel”, “Miss Monte Carlo”. Освен това изящната дама е основен инициатор на всички модни дефилета в Монте Карло, а тази година нейната агенция спечели конкурса да организира коктейлните партита през трите вечери на най-голямото събитие на годината на Лазурния бряг – „Яхт Шоу Монако”.
24.08.2010
Трима бургазлии с награди от биеналето „Приятели на морето“
„Бях ученик в художествената гимназия, когато се откри първата изложба „Приятели на морето“. Помня, всичко беше на страхотно ниво, наградите се раздаваха на остров Болшевик, както се казваше тогава. Пожелавам следващото биенале да се открие там и искам да напомня, че бургаските художници заслужават хубава галерия“, отправи провокация към зам.-кмета Йорданка Ананиева художникът Иван Бахчеванов, който заслужи наградата за живопис на поредното издание „Приятели на морето“, подкрепено финансово от община Бургас. Журито с председател Стоян Цанев го определи за лидер сред живописците заради мащабното му платно „Четири измити спомена от едно плаване на непознато море“, което може да се възприема като 4 отделни картини. Специален механизъм позволява рамката да се завърта и във всяка позиция да се открие нов сюжет. Дарина Пеева, също от Бургас, спечели първото място в раздела за графика с „Х-генерация“, а за скулптурата „Мотив от Черноморец“ пловдивчанинът Свилен Костадинов бе определен за най-добър сред колегите си. Наградата на община Бургас си поделиха Чавдар Петров от Видин и Траяна Панайотова от Ямбол. За втори път бе отличен най-талантливият млад художник в лицето на Анелия Николова от Бургас заради нейните „Хартиени птици“. Всичките 218 творби в трите раздела, предоставени от 160 автори от цялата страна, ще останат край морето до 16 септември. Ценителите могат да ги видят в залата на художниците на „Александровска“ 22 и на два етажа в БХГ „Петко Задгорски“. За първи път тази година биеналето излезе извън класическите рамки и приюти фотографите. Над 40 произведения на 19 автори са експонирани във фоайето на Бургаския свободен университет и ще останат там до началото на октомври. http://www.factor-bs.com/news-16362.html
18.08.2010
38-ми Международен фолклорен фестивал Бургас 2010, програма
Международен фолклорен фестивал Бургас 2010 23 август Дефиле на участниците, пл. Тройката 18:00 Концерт на всички ансамбли, Летен театър 20:00 24 август Ансамбли от Башкортостан и Япония, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Словакия, Оркестър пред летния театър, 19:00 Ансамбли от Сърбия, Словакия, Грузия, Летен театър, 20:00 25 август Представяне на фолклора на Странджа. С: Жечка Сланинкова, Оркестър Странджа, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Грузия и Турция, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Башкортостан, Оркестър пред летния театър, 19:00 Ансамбли от Босна и Херцеговина, Румъния, Башкортостан, Летен театър, 20:00 26 август Ансамбли от Босна и Херцеговина, Румъния, Сцена пред Община Бургас, 19:00 Ансамбли от Сърбия, Оркестър пред летния театър, 19:00 Ансамбли от САЩ, Турция, Фолклорен ансамбъл Атанас Манчев Летен театър, 20:00 Концерт на всички ансамбли, Открита сцена до Пантеона, 22:00 27 август Дефиле на участниците, пл. Тройката, 18:00 Гала концерт, Летен театър, 20:00
09.08.2010
Над 200 арт творби участват във форума за съвременно изкуство „Приятели на морето”
160 автора от цялата страна с общо 208 творби участват в тазгодишното издание на Националния конкурс за живопис, графика и скулптура „Приятели на морето”, организиран от Община Бургас, Дружеството на художниците и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Възникнал преди повече от 40 години, това е един от най-престижните арт форуми в България, даващи възможност за изява на съвременните творци. Най-добрите произведения традиционно ще бъдат представени в изложба, която ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ „П. Задгорски”. Вече са известни и имената на победителите в конкурса. Те бяха избрани миналата седмица след заседание на жури, съставено от видни български художницис председател Стоян Цанев.
04.08.2010
КОСМИЧЕСКА РАПСОДИЯ В БУРГАС
„Космическа рапсодия” е името на третата, последна книга – билингва на български и английски език на  
Георги Пенков, която се издава две години след смъртта на поета и двадесет и осем години след нейното написване. Фантастичният роман в стихове заедно с другите му две преиздадени книги „Пришълците” и „Тъжна палитра” ще бъдат представени от режисьора Симеон Димитров в Бургаска художествана галерия „Петко Задгорски” на 6 август от 20.00 часа. Съпругата на поета, Живка Пенкова и техният син, които издават книгите му и по чиято инициатива ще се състои премиерата, са пристигнали от Испания, специално за случая.
23.07.2010
ХУДОЖНИКЪТ ПАВЕЛ МИТКОВ СЪС СВОЯ ГАЛЕРИЯ В БУРГАС
Постоянна изложба – базар от картини на даровития български художник Павел Митков ще бъде експонирана днес във фойето на Гранд хотел и СПА “Приморец” в Бургас, съобщи управителят на хотелския комплекс Димитър Караненов. Мястото е подбрано внимателно, съобразявайки се с професионализма и отличните международни оценки за творчеството на младия автор. Зад гърба си, въпреки Христовата възраст, Павел Митков има над 40 самостоятелни изложби в Европа и САЩ: Mанила, Филипините (1998), Дубай, ОАЕ (1998), Тесалоники, Гърция (2000), Будапеща, Унгария (2002), Виена, Австрия (2003), Варшава, Полша (2003), Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго, САЩ (2003-2004), Токио, Япония (2005) и др. Негови картини са в колекциите на: покойния Папа Йоан-Павел II, Н.В. Принц Алберт II – Крал на Белгия, Владимир Путин – Президент на Русия, кметът на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилъри Клинтън.
14.05.2010
Спасовден в Бургас бе посрещнат с „Пъстра трапеза”
Бургас стана домакин на фестивалът „Пъстра трапеза на гости в моя град”, който се провежда за първи път тук. Събитието съвпадна и със Спасовден, който е професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите. По традиция всяка година на площад „Тройката” се провежда изложение на хлебопроизводители и сладкари от целия регион, но този път Бургас се превърна в кулинарна арена и обхвана всички сфери на гастрономията. От името на Община Бургас, фестивала откри Стефан Дубаров – директор на Териториална Дирекция „Приморие” и Павлин Петров – председател на асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите. Официални гости на събитието, а впоследствие и журиращи в конкурсната програма бяха Димитър Людиев – председател на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Костантин Луков – зам. председател на ОбС Бургас и инж. Янка Маркова – технолог в Община Бургас. Фестивалът е единствен по рода си в България и включва в себе си богата фолклорна програма, конкурс за рисунка на кулинарна тематика и кулинарна изложба, на която всеки заявил участие, може да покаже готварските си умения.
07.05.2010
ПРОЛЕТ 2010 с изненади за изложители и посетители
Международният пролетен панаир ще изненада и изложителите, и посетитeлите със своите нови инициативи. Най-авторитетното изложение на леката и хранителна индустрия в Югоизточна Европа ще се проведе от 11 до 16 май 2010 г. в Международен панаир Пловдив. Той посреща своята 30-та годишнина с нов формат - „Бизнесът среща бизнеса“. Промяната е подсказана от фирмите участници, за да се акцентира върху по-активните бизнес контакти, а не толкова върху крайните клиенти. Това беше оценено като много подходящ ход от Борда на директорите на ЦЕНТРЕКС, който заседаваше в Пловдив на 30 април. Негови представители заявиха, че стъпката е изключително полезна за бизнеса, защото такава е световната тенденция в панаирната индустрия. Тя дава и повече пазарни шансове във времето на кризата.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |