В новините
 
29.03.2024 12:25
Търсене
 
 
17.12.2009
Покритието на "Гражданска отговорност" остава около критичните 80%
Още през 2006 г. България е настоявала пред ЕС да се промени методологията за изчисляване на покритието по "Гражданска отговорност", става ясно от доклад на бившия финансов министър Пламен Орешарски, разсекретен преди няколко дни. През февруари 2006 г. у нас са пристигнали представители на Европейската комисия, за да проверят мерките, които се вземат за повишавана на обхвата. При всички срещи е било подчертавано желанието той да се смята на база пътни произшествия, причинени от незастраховани автомобили. Това обаче не е прието и досега изчисляването се прави според отчетените застраховки към общия брой регистрирани автомобили. Според доклада само 3.9% от катастрофиралите през 2005 г. автомобили не са имали застраховка, докато общият процент нередовни коли спрямо регистрираните е бил около 30-40%.
16.12.2009
Проект на закон за развитието на академичния състав в Р България
От 15.00 ч. утре, 16 декември, 2009 г. Национален браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ ще внесе в Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-то НС Становище относно Проект на закон за развитие на академичния състав. Законопроектът беше представен от министъра на образованието, младежта и науката доц. Сергей Игнатов по време на конференция, организирана от НБС „ВОН” – КНСБ с председател доц. д-р инж. Лиляна Вълчева. На конференцията, в която участва и проф. Борислав Борисов – председател на Съвета на ректорите, бяха обсъдени и Конкретни механизми за постигане на нови придобивки за работещите във ВУ и БАН през 2009 г. и предизвикателствата пред КТД, произтичащи от новия бюджет 2010. Доц. Вълчева представи анализ на Кадровото състояние на българската наука. СТАНОВИЩЕ на ВОН-КНСБ Относно: Проект на закон за развитието на академичния състав в Р България ВОН-КНСБ ще подкрепи проектозакона, поради факта, че много от направените предложения са взети предвид, но и с очакване за повече стимули в професионалната реализация на младите учени и преподаватели, както и за по-свободно кариерно развитие в системата на висшето образование и науката. След дискусия, участниците във форума на ВОН-КНСБ, изразиха безпокойство, че и в последната редакция на проектозакона останаха проблемни два казуса, за решаването на които предлагаме следното: 1. Контролната комисия (КК) трябва да се определя със заповед на министър-председателя и да е на квотен принцип, подобно на Националния съвет за трипартитност в МС, т. е. в нея да участват представители на МОМН, на Съвета на ректорите и на др. научни организации, както и на национално представителните синдикати (по предложение на всяка институция). Министърът на образованието, младежта и науката по право да е председател на КК, а заседанията й да се председателстват на ротационен принцип от представителите на съответните институции. Само така може да се осигури повече прозрачност и демократичност при взимането на решения, без да се нарушава автономията на образователните и научните институции в България. 2. За действието на чл. 17 (1) за заемането на академични длъжности от млади хора само с придобита научна степен “Доктор” в ПРЕХОДНИТЕ РАЗПОРЕДБИ да се заложи гратисен период до 7 (седем) години (различен за всяко професионално направление) като асистентите се назначават на срочен договор и в този срок имат задължение за подготовка и защита на дисертация. Така отпада дискриминационният подход, заложен в чл. 17 (2), спрямо нецитираните ВУ.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |