В новините
 
28.03.2024 18:12
Търсене
 
 
02.02.2011
Петльовден
Петльовден е познат в съвремието като Ден на геврека и е придобил закачлив характер. В миналото, с този празник се е отбелязвало спасението, оеляването и съхраняването на мъжката сила. На този ден малките момчета били докарвани в нови дрехи и извеждани на мегдана. Старейшените ги наричали и определяли кой за какво става. В днешни дни, по време на социализма често се срещаха развеселени мъжки компании, а на гърбовете на по-напредналите се лепваха гевреци (може и хартиени). По време на турското робство празникът бил окървавен. Познавайки бита на българите, еничарите минавали точно на този ден и отвеждали в еничарския корпус най-хубавите и най-здравите момчета. На портата на всяка къща, от която е взето момче, еничарите слагали кървав знак, за да съобщят на своите, че вече са минали оттам. Това накарало българките на колят петлу у да слагат с кръвта им знак на портите, за да заблудят еничарите, че са дали кръвния данък. Празникът, вече модифициран, продължил да се чества като ден на мъжката чест. Мъжката челяд се изкъпвала, обличала нови дрехи и се събирала за песни и разкази за мъжки подвизи. Но вече не на мегдана, а в мази и соби. Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско, до Добруджа.
26.12.2010
Св. Йосиф Обручник и цар Давид
Имен ден: Йосиф, Давид. Св. праведни Йосиф Обручник бил син на Иаков от рода Давидов, живял в Назарет, дърводелец - в негови грижи била поверена св. Дева Мария. По св. предание е завършил живота си след като Иисус Христос станал на дванадесет години. След кончината на жена си Саломия свети Иосиф живеел във вдовство достатъчно дълго време, прекарвайки дните си в чистота. В светото Евангелие неговият свят и непорочен живот е засвидетелстван от следните, макар и кратки, но твърде похвални думи: "А Иосиф, мъжът й, понеже беше праведен" (Мат. 1:19). И кое може да бъде по-голямо от такова свидетелство? Той бил толкова праведен, че със светостта си надминал другите праведни праотци и патриарси. Защото, кой е бил достоен да стане обручник и мним мъж на Пречистата Дева, Майката Божия? И кому била дадена такава чест ­ да стане официално признат баща Христов?
22.12.2010
Св. великомъченица Анастасия 22 декември
Именници: Анастасия, Ася, Наташа. Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. Именно от нея и от учителя си Хрисогон, Анастасия получила познания за Бога. Пламенната вяра, която горяла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли. След смъртта на майка й, бащата на Анастасия я омъжва на сила за езичник, който по-късно се удавя в морето. След смъртта му, тя раздава на бедните цялото им имущество. Когато управителят разбрал, че такава видна римлянка се е отказала от езичеството, донесъл за нея на царя. След неуспешни опити да я отклонят от праведната вяра, Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена. Мощите й били пресени в Цариград.
20.12.2010
Игнажден - от това кой пръв ще влезе в къщата ви, зависи каква ще е годината
Това, което установяваме за Игнажден (виж по-долу) е, че днес не трябва да се работи! Именници са Игнат (на латински името значи "огън"), Огнян, Огняна, Пламен. Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Той е бил епископ на града в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Той е ученик на апостол Йоан осъден на смърт от римския император Траян. Игнажден е ден, в който би трябвало да се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Народна метеорология Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари Народни поверия, свързани с празника Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |